11. dubna 2015

Tahle píseň ti změní život - Recenze




Tahle píseň ti změní život

Autor: Leila Sales
Překladatel: Magdaléna Stárková
Nakladatelství: COOBOO
Rok vydání : 2013

Hlavní hrdinkou knihy Tahle píseň ti změní život je Elisa Dembowská, šestnáctiletá dívka, která má pocit, že nikdy nedokáže zapadnout. Před nástupem do dalšího ročníku se celé léto připravuje na to, aby byla "normální", ale brzy má zjistit, že změna šatníku jí místo mezi vrstevníky nezajistí.

Rozhodne se pro sebevraždu, i když to asi nemyslí úplně vážně. O pokusu o sebevraždu se ale nikdo z jejích vrstevníků kromě jedné dívky nedozví. Po celou dobu touží jenom po troše pozornosti. A té se jí konečně dostane, když se jednou v noci omylem dostane do tanečního klubu Start, kde potká své první přátele . . .

Můj názor
Elisa je v knížce popisována jako inteligentní a nadaná dívka, ale už od počátku se mi zdálo, že uvažuje docela zvláštním způsobem. Zvlášť mluvíme-li o zmíněné sebevraždě, nezdá se, že by ji byla Elisa opravdu rozhodnutá spáchat. Chvílemi se mi zdálo, že Elisa trpí nějakou duševní poruchou, když například v záchvatu rozstříhala sestřin výtvor. Nebo prostě možná byla opravdu hodně zoufalá. Ale celkově se mi kniha zdála velmi nerealistická.

Samotný název Tahle píseň ti změní život mě zaujal už, když jsem na knihu narazila poprvé. Později po dočtení knihy jsem ale zjistila, že název přeložený doslova z originálu by zněl: Tahle píseň ti zachrání život. Trochu jiný význam to má, a svým způsobem to k příběhu knížky sedí možná lépe.

Knížku jsem ale přečetla rychle, pro mě to byl příběh na jedno odpoledne. Od knížky bych neočekávala nic zvláštního, ale pokud rádi čtete YA, zkuste ji, třeba se náš názor bude lišit. Příběh nebyl špatný, ale ani mě nijak zvlášť neoslovil. Knize dávám . . .

4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat