1. května 2015

Očekávejte v květnu 2015

 

Rozhodla jsem se zavést nový typ článku, který bude vycházet pravidelně, vždycky na začátku nového měsíce. Půjde o soupis nějakých knížek, které vyjdou, filmů, které přijdou do kin a akcí, které se budou konat, v daném měsíci. Nebudu tu rozhodně vypisovat všechno, půjde jenom o to, co zaujme mě, co bych si chtěla přečíst, co bych chtěla vidět a kam bych chtěla jít.


Očekávejte v květnu 2015

Knihy

Girl Online
Zoe Sugg, Jota, 13. 5. 2015
 
Penny má tajemství. Pod přezdívkou Girl Online si začne psát blog o svém každodenním životě – o klucích a kamarádkách, o trablech ve škole i doma, ale také o záchvatech paniky a úzkosti, kterými v poslední době trpí. Penny potká Noaha: úžasného charismatického muzikanta, kterému se prostě nedá odolat. A vůbec poprvé v životě se doopravdy zamiluje. A jak jinak (je přece blogerka!), o své pocity se upřímně podělí se všemi čtenářkami svého anonymního blogu. Jenomže Noah má taky svoje tajemství. A kvůli němu její anonymita na webu jednoho dne praskne jako mýdlová bublina – a v ohrožení se neocitne jenom ona, ale i její vztahy k nejbližším přátelům. 

Girl Online je o blogerce a navíc se v Británii setkala s obrovským úspěchem, takže je asi jasné, že mě zaujala. Přestože poslední dobou klasické YA už tolik nečtu, na Girl Online si určitě počíhám.
 
Třináctý příběh
Diane Setterfieldová, Ikar, 18. 5. 2015

Spisovatelka Vida Winterová již po desetiletí okouzluje čtenáře po celém světě svými strhujícími příběhy, ale ten nejúžasnější si dosud nechávala pro sebe. Teď však cítí, že se neodvratně blíží smrt, a tak se rozhodne konečně odhalit dlouho očekávaný třináctý příběh: tajemství svého života. Ale i mladičká badatelka Margaret , kterou si zvolila za autorku svého životopisu, v sobě dusí bolest z minulosti. Obě ženy pomalu rozkrývají své osobní příběhy plné vášně, lásky, krutosti a oddanosti, protože jen pravda může ulehčit umírání a otevřít cestu do budoucnosti.

Třináctý příběh má být něco jako novodobá Jane Austenová, takže se na tuto knížku moc těším, protože něco takového tu už dlouho nebylo. Samotná anotace je lákavá, tak doufám, že knížka splní očekávání.

Carova tajná dcera
Jennifer Laam, Práh, 20. 5. 2015

Carova tajná dceraVeronika je ctižádostivá historička žijící v současném Los Angeles, která potká záhadného muže, možného dědice ruského trůnu. Když se pustí do pátrání, kdo má na trůn skutečně nárok, na klikatých cestách milostného okouzlení a klamu ji začnou pronásledovat duchové její vlastní minulosti. Lena, služebná u carského ruského dvora z roku 1902, je oslovena zoufalou císařovnou Alexandrou. Po početí čtyř dcer je císařovna odhodlána zplodit syna a věří, že jí Lena pomůže. Charlottu, bývalou balerínu žijící za druhé světové války v okupované Paříži, nečekaně navštíví německý důstojník. Aby uchránila svého syna před nacisty, prchá z města, ale ještě předtím se dozví, že zájem důstojníka o její osobu pramení z jeho dlouholeté posedlosti osudem ruské monarchie.

Carova tajná dcera vypadá jako napínavé počtení plné intrik a tajemství. Jednu dobu mě car Mikuláš a jeho rodina hodně zajímali. Navíc, se odehrává v několika časových liniích, což u knížek miluji.

Mise zapomněníMise zapomnění
María Dueňasová, Jota, 27. 5. 2015

Profesorka Blanca Pereaová se v hluboké citové krizi po rozvodu rozhodne přijmout nabídku stipendijního pobytu na malé univerzitě ve fiktivním městečku Santa Cecilia v Kalifornii. Nový život v kampusu a její práce, katalogizace díla zemřelého hispanisty Andrése Fontany, jsou nakonec mnohem zajímavější a podnětnější, než čekala. Seznamuje se s Danielem Carterem, přitažlivým americkým kolegou, a postupně proniká do spletité sítě milostných vztahů, intrik a skrytých tajemství, která neměla vyjít na světlo.

Kniha by mě ani tolik nezaujala, kdyby její autorkou nebyla María Dueňasová, autorka báječného Času mezi šitím, který se pro mě stal nejlepší knihou roku 2014. Jakmile jsem zjistila, že Jota bude vydávat další knihu od této autorky měla jsem ohromnou radost. Pokud bude alespoň zpoloviny tak dobrá jako předchozí kniha autorky, bude výborná.

Fangirl
 Rainbow Rowell, Yoli, 31. 5. 2015

Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji.
Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet.
Co ale Cath zbývá, než zachovat klid a nedat se?


Příběhy o dvojčatech jsou mými oblíbenými odjakživa a pravda je, že už jsem hodně dlouho nečetla nějaké to úplně klasické young adult, takže už se těším. Kniha vypadá moc dobře a už se jí nemohu dočkat. 

Ženy a knihy

Stefan Bolmann, HOST, květen 2015
 Ženy a knihy
Věděli jste, že Marilyn Monroe byla náruživou čtenářkou a jednou z jejích nejoblíbenějších knih byl Odysseus od Jamese Joyce? Že nedostudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roce 1750 recitoval své ódy davu mladých žen, vybíral za to polibky, a vynalezl tak předčítání poezie? Že Jane Austenová brala vážně jen ty ženy, které měly rády romány? Nebo že první autorkou bestsellerů na světě se před sto padesáti lety stala propuštěná předčítačka Eugenie Marlittová?

Tahle kniha rozhodně nepatří mezi typ knih, které čtu běžně, ale kdo by si mohl nechat ujít knihu o ženách, které jsou úplně stejné jako vy samotná. Moc se těším, až poznám všechny známé i neznámé čtenářky.

Ostatní

 

Země zítřka
Mysteriózní/sci-fi, 21. 5. 2015

Někdejší dětský génius Frank (George Clooney), který je znechucen rozčarováním nad okolním světem, a chytrá, optimistická teenagerka Casey (Britt Robertson), překypující vědeckou zvědavostí, se vydávají na nebezpečnou pouť ve snaze odhalit tajemství záhadného místa, ukrývajícího se kdesi v čase i prostoru, které je známé pouze jako "Tomorrowland". To, co musejí podstoupit, aby se tam dostali, změní navždy celý svět - a také je samotné.

Já takovéhle filmy miluju. Bývá to napínavé a fantastické zároveň, což je jedna z mých nejoblíbenějších kombinací. Už se moc těším a doufám, že tento film bude přesně takový.

Svět knihy
14. - 17. května, Výstaviště Praha - Holešovicesvetknihy.cz 
Každý, kdo se zajímá o knihy, snad slyšel o Světu knihy, největším veletrhu knih, který se u nás koná. A právě ten se rychle blíží. Byla jsem tam minulý rok a musím uznat, že se mi tam opravdu moc líbilo a možná, že bych letos mohla jít i víckrát než jednou, ještě uvidím, každopádně se už hrozně těším. Čestným hostem bude letos Egypt, tak uvidíme,co se z toho vyvine. Program a všechno ostatní si můžete prohlédnout tady: http://sk2015.svetknihy.cz/http://sk2015.svetknihy.cz/

Jinak, doufám, že se mi podaří sestavit o letošním Světu knihy nějaký článek s fotkami a informacemi a jak se mi tam líbilo.

Všechny anotace z Databáze knih nebo ze stránek Premiere cinemas.


1 komentář:

  1. CHtěla jsem se zeptat, co je YA, ale o pár řádek níž jsi mi odpověděla. Tak dobrý :)

    Online dívce prorokuju velkou oblíbenost u čtenářů a půl na půl u kritiků. Jedni budou psát velmi pochvalné recenze o námětu i zpracování a druzí ji budou opatrně řadit k hezkým, ale zapomenutelným knihám. Schválně :D
    (A taky prorokuju, že v Británii a v severských zemích bude mít o dost větší úspěch, než u nás.
    Sama jsem zvědavá, jak dopadnu)

    Nejradši bych si asi přečetla Misi zapomnění. Protože hispanistika :D

    OdpovědětVymazat