25. listopadu 2015

Knižní tag


 

Ahojky, tak jsem se rozhodla tu udělat po dlouhé době zase nějaký ten tag. Dneska jsem si vybrala Knižní tag z dílny Katie.



1. Jakou knihu bys doporučila své kamarádce/ovi z tvého okolí?
No, tak kamarádce, pokud by ráda četla, určitě Čas mezi šitím. Je to úžasná knížka, sice trošku tlustší, ale rozhodně za to stojí. Stále je moje oblíbená a to už je to rok od doby, co jsem ji četla. A kamarádovi asi něco pro kluky - Hunger games, 15 minus atd.

2. Jakou knihu bys doporučila někomu, aby začal číst?
Myslím si, že spousta lidí začala číst u Harryho Pottera, jako třeba moje sestra a myslím, že to zdaleka není knížka jenom pro děti. Rozhodně něco napínavého, milého a určitě ne nějaký dlouhý a zamotaný historický román. Záleží na tom, co koho zajímá, ale každý si určitě najde něco, u čeho ho čtení začne bavit.

3. Bavilo tě číst povinnou četbu? Pokud ano, jakou knihu nejvíce a pokud ne, proč?
Jak kdy. Když jsem byla mladší a měla danou knížku, většinou mě moc nebavila. Pamatuji si, že když mi bylo asi jedenáct, četla jsem do školy na referát Cestou lásky od Františka Kožíka o životě Josefa Mánese. Vůbec jsem to nechápala a přiznám se, že to musela dočíst mamka.
Teď už si ale můžu vybírat knížky ze seznamu a musím říct, že některé byly skvělé, jiné mě nebavily, stejně jako u normálních knížek. Obzvlášť jsem si oblíbila hry, takže Moliér a Shakespere u mě jednoznačně vedou, ale i některé další klasiky nejsou k zahození.

4. Četla jsi někdy knihu v cizím jazyce (nepočítá se učebnice do školy)? Pokud ano, jakou?
Četla jsem spoustu zjednodušených knížek v angličtině (pamatuji si z nich jenom Tři muže ve člunu, takže asi nebyly nic extra) a pár ve španělštině. V angličtině v originále jsem přečetla Lucky number four a teď mám rozečtenou Sever a není to tak hrozné, čte se mi to podobně jako v čestině, akorát pomaleji. Navíc mám letos přečíst nějakou knížku v originále na španělštinu od latinsko-amerického autora a už teď se trochu bojím, jak se budu prokousávat nějakým Marquézem měsíc. :)


5. Předčítala jsi už někomu? Pokud ano, tak komu a pokud ne, chtěla by si?
Předčítala jsem párkrát mojí mladší sestře a teď čtu malým bratrancům. Už jsme zvládli Harryho Pottera a knížku Ať žijí rytíři. Starší už si sice začal číst sám, ale pořád se můžu alespoň snažit. :)
 
6. Chtěla bys vydat svou knihu?
Ano, chtěla. :D Jako asi každý člověk, co píše. Je to jeden z mých velkých snů. Píšu od malička, jednu knihu už mám dopsanou, jedna moje stará práce mi vychází na Wattpadu a jednu píšu právě teď. Mám milion nápadů a moc mě to baví, ale chybí mi čas. :)
 
7. Koupila by sis knihu v antikvariátu? Pokud ne, proč?
Klidně, proč ne. Nemám sice moc ráda takové ty knihy, co z nich všude poletují stránky, ale jinak mi použitá nebo mírně poškozená kniha nevadí. Jsem zvyklá, donedávna jsem si knihy vůbec nepořizovala domů a jenom chodila do knihovny. Navíc mě láká, že potom musím přemýšlet, kdo měl knihu přede mnou a jaký měla příběh.
 
8. Na kterou knihu nebo sérii ze své vlastní knihovny nedáš dopustit? (Pokud můžeš, vyfoť ji.) 
Jak už jsem zde psala, mám moc ráda knihu Čas mezi šitím, která patří k mým oblíbenkaním. Z ruky ale nedám ani cesto-faktopis od Dany Trávničkové Jižní Amerikou na konec světa a pak dál do Antarktidy. Jižní Ameriku miluji a v knížce je vždycky všechno, co o ní potřebuji vědět. S těmito dvěma knihami jsem zažila opravdu hodně radosti. :)   
 

5 komentářů:

  1. Super tag :) Čas mezi šitím jsem nečetla, ale když to tak chválíš, snad si to i napíšu na svůj seznam :D
    Já jsem četla tak nějak od malička, ale teprve minulý rok jsem začala číst opravdu ve velkém... a to jsem zrovna četla fantasy od R.E.Feista, tím se spustila ta vlna, kdy jsem vlastně začala přemýšlet, že už asi patřím mezi lidi, kteří rádi čtou :D (patřila jsem (doufám) i předtím, ale nějak jsem si to neuvědomovala)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý tag :) Harry Potter je opravdu ideální knížka pro všechny, co chtějí číst, je taková univerzální :) Smekám před tebou, že jsi se pustila do Lucky Number Four a teď do Sever :) Obě knihy jsem přečetla a obě jsou dobré na začátek čtení v angličtině :) Opravdu máš můj obdiv, ne každý si na čtení v Aj troufne :) Vůbec jsem netušila, že píšeš na Wattpadu :) To se určitě kouknu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že ses zapojila. =)
    Knížku Čas mezi šitím jsem nečetla ani o ní neslyšela, ale zaujala mě, tak že se po ní asi podívám. =) Harryho Pottera hodně doporučují jako skvělou knihu, já ho popravdě ještě nečetla ale měla bych se k tomu snad někdy dostat. =D

    OdpovědětVymazat
  4. Taky bych chtěla vydat svoji knhu, ale stímhle přístupem... Držím palce, at se to tobě povede :)

    OdpovědětVymazat
  5. V hodně věcech se shodnem :) Obdivuju, že dokážeš číst v cizím jazyce, já jsem v tomhle úplně neschopná. Tolik knih, které tu nidky nevyjdou a já si je přečíst nemůžu :( O Čas mezi šitím jsem dost slyšela, ale zatím jsem se k tomu nedostala, ale možná časem :)

    OdpovědětVymazat