17. listopadu 2015

Týden s Hunger games - RC recenze

 

 

Hunger games

Autor: Suzanne Collins
Překladatel: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2008, 2009, 2010
Počet stran: 675

V bývalé Severní Americe se rozkládá země Panem, luxusní hlavní město Kapitol a jeho okolních dvanáct krajů. Pro připomenutí nadvlády Kapitolu nad kraji musí každý kraj každý rok poskytnout jednoho chlapce a dívku ve věku od dvanácti do osmnácti let, kteří se poté zúčastní klání zvaného Hladového hry. Tam mezi sebou zápasí na život a na smrt zatímco je celá země sleduje v televizních obrazovkách. . .

Když do 74. ročníků Hladových her vylosují za dvanáctý kraj dvanáctiletou Prim Everdeenovou, její starší sestra Katniss se okamžitě přihlásí na její místo. Od té doby, co zemřel její otec, se stará o svou matku a mladší sestru a lovem v lesích je udržuje naživu, nikdy by nedopustila, aby její sestra přišla o život v Hladových hrách. V nich se setkává s Peetou, chlapcem, který jí zachránil život, když už neměla daleko k smrti hladem. Přestože se nemůže zbavit pocitu, že tomuto chlapci něco dluží, je odhodlaná vyhrát a vrátit se zpět domů. Ve Hrách ale dochází k nečekaným událostem a Katniss pomocí hrsti bobulí spouští nečekaný spád událostí. V krajích se lidé začínají bouřit a Katniss musí bojovat, aby udržela naživu nejen sebe, ale i svou rodinu a Peetu.

Shrnout všechny dojmy ze tří dílů Hunger games, Arény smrti, Vražedné pomsty a Síly vzdoru, do několika odstavců textu se zdá být zhola nemožné. Z Hunger games od začátku do konce přímo pryští emoce, názory a vypjaté situace. Od poklidného začátku, který je ale poznamenaný všudypřítomným strachem z losování, přes srdceryvnou chvíli s vylosováním Prim až po napínavé a dobrodružné pobyty v aréně a válku. Hunger games obsahuje téměř všechno. Dobrodružství, napětí, lásku, přátelství, smysl pro čest a touhu po lepším životě.

Ať už náhlédneme do kteréhokoli dílu z této dystopické série, autorka ani na chviličku neopouští svůj čtivý styl psaní, který čtenáře zkrátka chytne a už mu nedovolí se od knihy odtrhnout. Děj je překvapivý a napětí je postupně mnohonásobně gradováno. Nezáleží na tom, co zrovna děláte, ale na Hunger games musíte myslet neustále.

Všechny tři knížky jsou nejen příběhem Katniss, ale také jakousi kronikou velkého povstání proti Kapitolu, odhodlání lidu nepodřizovat se a konečně nebýt utlačován. Autorka nám pomocí tohoto příběhu sděluje mnoho informací o lidstvu, jeho chování a ukazuje nám, jak snadno může jeden jedinec zmanipulovat celou skupinu. Představuje nám Hladové hry jako prostředek k udržení si poslušnosti krajů, ale na konci jsou to právě ony, které znamenají zkázu Panemu. Vždycky se nakonec najde někdo, kdo se nenechá zastrašovat a vezme věci do svých rukou.

Rozhodně nemůžeme Katniss považovat za nějakou hlavní iniciátorku vzpoury. Na pozadí Hladových her se pouze snaží udržet sebe a všechny její blízké naživu, čímž se jí častokrát podaří podpořit smlouvu. Přesto můžeme během tří dílů sledovat výraznou změnu Katniss z mladé dívky, která živí nelegálně svou rodinu, v nemilosrdnou ženu, která chce pouze pomstu a na to ostatní nemyslí. Katniss je bezpochyby odvážná a velice schopná, ne vždycky to ale využije tak, jak by měla. Za některá její rozhodnutí ji budeme nenávidět, protože ke konci série se zdá, že už se od svých nepřátel příliš neliší.

Na druhé straně tu máme laskavého, hodného Peetu, který se pokaždé snaží dojednat příměří a zachránit, co nejvíce ostatních lidí bez ohledu na to, co v minulosti provedli. Peeta probouzí v Katniss tu lepší stránku, svým bystrým myšlením a schopností zacházet se slovy mnohokrát dosáhne podstatně větších úspěchů než Katniss s lukem a šípem. Přestože Hunger games není romantická kniha, milostný trojúhelník tu je, doplňován Katnissiným nejlepším přítelem Hurikánem, který je stejně divoký jako ona.

Hunger games doslova obletěla celý svět a získala si srdce mladých i starých čtenářů. Byl to jeden z prvních příběhů, který ukazoval, co se stane pokud si lidstvo nebude dávat do budoucna pozor a pravděpodobně i jeden z nejlepších. Ve velké skupině dystopíí, které v dnešní době vycházejí, se stále leskne jako diamant na slunci a její jedinou výhodou rozhodně není, že byla dystopií "první".

Tyto knížky pobaví i donutí se zamyslet a ještě dlouho musí čtenář přemýšlet o tomto příběhu.Výborně vymyšlený napínavý příběh se sice mně nepříliš sympatickou hrdinkou jsem nemohla odložit a hltala ho až do poslední stránky. Je to výjimečná kniha o boji za svobodu a lásku, když už vám nic jiného nezbývá. Knize dávám . . .

10/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. O knize si můžete přečíst zde.

Otázka 3 - Souhlasíte s mým názorem na Hunger games nebo se v něčem lišíte? (O soutěži s HG zde)

5 komentářů:

  1. Hunger games jsem ještě nečetla, ale už se na to chystám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hunger Games jsem zhltla velmi rychle a souhlasím s Tvým názorem. A strašně moc ráda jsem četla o vztahu Peety a Katniis. Celou dobu jsem jim fandila. Jsem moc ráda, že máš stejný názor na HG jako já :).

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze, já zrovna přemýšlím, že si celou sérii přečtu znova :D

    OdpovědětVymazat
  4. Otázka 3 - V podstatě s tvým názorem souhlasím. Všechny tři knihy jsou opravu úžasné a plné emocí, originální a příkladem toho, co by se mohlo stát v budoucnosti.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásna recenzia. :) Nenašla som jediný bod, v ktorom by som sa s tebou nezhodla. Ani ja som tieto tri úžasné knihy po ich prečítaní nemohla pustiť z hlavy. Akurát nedávno som dopočúvala audioknihy všetkych troch častí. Teraz vždy zaspávam so sluchadlami v ušiach a púšťam si to stále dookola.

    OdpovědětVymazat