3. ledna 2016

Ty nejlepší knihy roku 2015 . . .

Které knihy se dostaly do první desítky? Která kniha pro mě byla největším překvapením a která mě naopak nejvíce zklamala?




Ahoj,

konečně jsem tady s přehledem knih, které jsem přečetla za rok 2015. A že jich bylo . . . Krásných 79. Pořád jsem si myslela, že jich přečtu 80, ale nezvládla jsem to. Přesto jsem s tímto číslem moc spokojená. A víte kolik mělo mých 79 knih dohromady stránek? 25 682 :) Pro mě nádherné číslo, u kterého můžu jen těžko uvěřit, že jsem těch stránek opravdu přečetla tolik. A teď už k těm nejlepším z nejlepších . . .

Prvních deset nejlepších

1. Krycí jméno Verity (Recenze - tady)

Pro mě naprosto úžasná kniha. Nakonec jsem se rozhodla, že právě ji dám na první místo, přestože rozhodování bylo velmi těžké. Naprosto netradiční young adult kniha, která vám zůstaně hluboko v srdci a už ji z něj nebudete moci vyhnat. Příběh nejlepších přítelkyň pilotky Maddie a britské agentky Verity je jedinečný a úžasně čtivý.

Kdo jste ještě nečetl, tak určitě neváhejte a pusťte se do něj, protože jestli existuje nějaká kniha, kvůli které budete muset číst do noci a budete plakat i se smát s hlavními hrdiny, pak je to tahle. . .




2. Pátá vlna (Recenze - tady)

Neskutečná kniha z blízké budoucnosti, která vás zcela pohltí. 500 stránek zmizí jako nic a vy budete toužit po pokračování stejně jako já. Troufám si jí nazvat královnou všech dystopií. Pro mě v mnohém překonává i Hunger games, přestože se zde několikrát setkáme s velkým klišé.

Knížka jde navíc v lednu 2016 do kin, takže se můžeme těšit na film. Já jenom doufám, že se jeho tvůrci budou držet knižní předlohy, protože té bych mohla vytknout máloco. . .



3. Ztracen v džungli (Recenze - tady)

Knížka, od které jsem neměla žádná zvláštní očekávání, ale přesto mě totálně dostala. Možná to bylo tím, že autor celý příběh doopravdy zažil nebo tím, že jsem zkrátka blázen do Jižní Ameriky, ale tahle kniha mě uchvátila. Myslím na ní ještě nyní, dlouhé měsíce po jejím přečtení.

Pokud rádi cestujete a zajímají vás dobrodružství, rozhodně byste neměli pravdivý příběh mladého Yossiho vynechat. Neskutečně čtivou formou nám představí, jak se může zvrhnout zpočátku nevinná výprava do bolivijského amazonského pralesa a jak snadno začnou nesváry ve skupině, pokud se všechno nedaří, tak jak má . . .



4. Měsíční kroniky (Recenze - tady)
Na čtvrtém místě se umístila celá série a to Měsíční kroniky, přestože čtvrtý, závěrečný díl, Winter, ještě nevyšel. Tento mix známých pohádek a budoucnosti na Zemi je překvapivě dobrý. Setkáme se tak s Popelkou, Karkulkou, Locikou a snad nás čeká ještě Sněhurka. Doopravdy knížky ale vyniknou hlavně svou čtivostí. Přečetli jste někdy sedm set stran za jeden den? Mě se to běžně nestává, ale Měsíční kroniky mi zkrátka nedaly spát. Musela jsem číst, číst a číst . . .

Navíc sem musím napsat, že čtivost a zajímavost knih se s každým dílem graduje, ale i Cinder byla naprosto skvělá a čtvrté místo by si určitě zasloužila. . .



5. Jižní Amerikou na konec světa a pak dál do Antarktidy (Recenze - Není a asi ani nebude)

První cesto-faktopis, který jsem četla a musím říct, že mi tenhle žánr dokonale sedl. Autorka v něm popisuje mentalitu jednotlivých zemí, jejich historii, kulturu, památky a všechno ostatní. Dostane se nám i vtipných detailů a osobních zážitků z jejích cest, díky kterým nejde pouze o učebnici.

Zatím jsem ještě nečetla další knihy tohoto žánru, ale myslím, že už kvůli téhle jediné by cestovatelce Daně Trávničkové mělo být věnováno více pozornosti a její kniha by určitě měla ještě větší úspěch než dosud.




6. Bujná fantazie Olivie Joulesové (Recenze - tady)
Viděli jste Deník Bridget Jonesové? A věděli jste, že má knižní předlohu? Jeho autorkou je Helen Fieldingová, která napsala i tuto knihu. Přestože je Bujná fantazie mnohem méně známá než Bridget, tak u mě vyšla v hodnocení mnohonásobně lépe. Ve své nejnovější knize tato autorka skloubila vtip a lidskost hlavní hrdinky z Bridget a spojila ji s trochou napětí, cestování a dobrodružství . . .

Co z toho vzniklo? Úžasná kniha o agentech a novinářích, ale také o obyčejných ženách. Romantika propojená s humorem a akčností je přesně tím, co vám tato kniha poskytne . . .




7. Dívka, jíž jsi tu zanechal (Recenze - už brzy)
Nejnovější knížka proslulé romantické autorky Jojo Moyesové mě opět překvapila. Tentokrát se autorka nebála zabrousit do historie a vytvořila dvě linie příběhu, který mě bavil od začátku až do konce. Byla to přesně knížka, kterou si chcete přečíst za dlouhých večerů, kdy si přejete snít o lásce.

Oba příběhy, jeden mladé britské vdovy a druhý ženy, jejíž milovaný manžel odešel na frontu během první světové války, spojuje portrét krásné dívky, který byl pravděpodobně během války odcizen. . .





8. Já jsem Malála (Recenze - tady)

Příběh dívky, která bojovala za vzdělání, si mě opravdu získal. Malála ve své knize nepodává jenom výpověď o tomto boji a o válce, ale také o běžném životě v menším městě v Pakistánu. Ukazuje nám, že přestože se v mnohém lišíme, tak mladé dívky tam jsou stejné jako ty tady. Číst tuhle knihu je jako krátce náhlédnout do tamního života a alespoň z části pochopit místní lidi a jejjich mentalitu.








9. V šedých tónech (Recenze - tady)
 
Autorka této knihy, Ruta Sepetysová, píše opravdu strhující, smutné příběhy, které vypovídají o lidské nenávisti a chybách, které se častokrát podepíšou právě na těch nejnevinnějších. Tento příběh patnáctileté dívky Liny, která byla se svou matkou a bratrem deportována do sibiřského gulagu, popisuje hrůzy ne nepodobné známějším koncentračním táborům a přesto se o nich ví mnohem méně.







10. Babička pozdravuje a omlouvá se (Recenze - tady)

Tato knížka je úžasně vtipná a natolik jiná, než všechny ostatní, že jsem ji rozhodně nemohla v tomto seznamu vynechat. Babička pozdravuje a omlouvá se je příběh o veliké fantazii malého dítěte a o nesmírné ceně představivosti. Dojemná kniha, u které jsem hluboce soucítila s hlavní hrdinkou.





Nejlepší . . .

Nejlepší (a zároveň i nějhorší) film podle knižní předlohy

Vybrat vítěze v této kategorii bylo opravdu těžké, protože jsem v roce 2015 neviděla mnoho filmů podle knižní předlohy. A jsem si schopná vybavit jenom jeden, takže nezbývá, než ho sem napsat. Je to Hunger games - Síla vzdoru 2. část, od které jsem toho očekávala daleko víc, ale na filmy podle knižní předlohy se mu stále podařilo udržet vysoký standart. Doufám, že tento rok budu moci vybírat z více možností, jelikož jenom v blízké době se chystají zfilmování Páté vlny a Než jsem tě poznala.

Nejlepší knižní hrdinka/hrdina

Další nesmírně těžká volba. :) Tady jsem vybrala jednu z hlavních hrdinek knížky Krycí jméno Verity a to pilotku Maddie. Během první části jsem o ní četla z pohledu její nejlepší přítelkyně agentky Verity a poté už z pohledu jí samotné a zamilovala jsem si jí. Maddie byla odvážná, nebála se udělat, co bylo potřeba, ale stále zůstávala uvnitř v srdci dívkou. A přesně takové hrdinky mám nejraději.

Nejhezčí obálka

Mě se líbí opravdu hodně obálek, ale v této kategorii musím zvolit jednu trochu netradiční. Jde o obálku knihy Miniaturista. Přestože samotná kniha se mi nijak zvlášť nelíbila, vlastně byla spíš hrozná než dobrá, tak její obálka je opravdu moc povedená.

Nejhezčí jazyk

Knihou, která byla napsána nejhezčím jazykem, se bezpochyby stala Strážkyně pramene. Emmi Itaranta umí nádherně psát, hraje si se slovy, nechává je plynout a přestože jinak tato kniha byla jen jednou z mnoha dystopií, tak si díky svému jazyku ode mne vysloužila deset bodů z deseti.

Největší překvapení

Největším překvapením pro mě byla kniha Saeculum od U. Poznanski, na kterou se určitě chystám někdy znovu. Byl to můj první recenzní výtisk a já od něj sice očekávala dobré počtení, ale rozhodně ne takhle skvělý thriller, který si udržel mou pozonost od začátku až do konce.

Nejhorší . . .

Nejhorší kniha

Tak tady je to kniha, kterou mnozí chválí, ale já jí úplně nesnášela. Proboha, to se vůbec nedalo přečíst. Byl to boj, ale nakonec jsem nad knihou Temné bratrstvo vyhrála. Ale druhý díl vážně vynechám . . .

Nejhorší knižní hrdina/hrdinka 

Nejhorším knižním hrdinou se stala Záře ze série od Andrewa Fukudy. Ani nevím, jestli to nakonec měla být kladná nebo záporná hrdinka, ale mě lezla na nervy hrozně už od samého začátku.

Nejhorší obálka

Najdou se knihy s opravdu hnusnou obálkou, jednu takovou právě teď čtu, ale ta už bohužel nepatří do roku 2015. Další kniha, jejíž obálka se mi ale opravdu moc nelíbila, je knížka Tenkrát v ráji. Zdála se mi trošičku děsivá a ponurá. Vím, že je to filmová obálka, ale stejně. :)

Pokud jste dočetli článek až sem, tak moc děkuji!!! Tímto článkem ukončuji bloggový rok 2015 a začíná nám nový plný dalších možností. Hodně štěstí do nového roku. :)

2 komentáře:

  1. Krásný článek ! :)
    Já si prostě tu Verity,Pátou vlnu a V šedých tonech už musím koupit.
    Každopádně Měsíční Kroniky mě strašně moc zaujaly a už na mě v knihovně čeká první díl Cinder,tak se těším jaké to bude.
    Babička pozdravuje a omlouvá se mě ze začátku velmi zaujala,ale když jsem nedočetla knihu Muž jménem Ove rychle jsem na ni zapomněla.Styl autora mně prostě nesedl :(

    OdpovědětVymazat
  2. Pátou vlnu jsem si zamilovala a Cress taky, už se nemůžu dočkat dalšího dílu. I Babičku mám přelouskanou a ta se mi taky dost líbila. Ostatní knihy jsem nečetla.

    OdpovědětVymazat