28. července 2016

Top 10 knížek na léto



















Léto je v plném proudu a nastává tak ten nejlepší čas na čtení. Řekněte, kdo by si nechtěl lehnout někam k vodě a začíst se do skvělé knížky? Stejně jako u mnohých dalších u mě platí, že léto je pro zejména obdobím odpočinku a tak většinou volím oddechové knížky, u kterých nemusím příliš přemýšlet. I když musím říct, že nyní jsem toto pravidlo porušila a čtu vynikající Faktor Churchill od Borise Johnsona, ale poté už budu určitě směřovat k nějaké té romantice. A jaké knížky, které jsem četla, na léto doporučím vám?

 

1. Nestydaté plavky

C. D. Payne nikdy nezklame. Jeho knížky jsou neuvěřitelně vtipné a čtivé. Ani si nevšimnete, že už se blížíte ke konci. Vždyť jste před chvíli byli teprve na straně 10. A jaká z jeho knih se hodí na léto více, než ta o vzniku bikin? Přeneste se na americký venkov 50. let 20. století, do doby, kdy ještě bikiny způsobovaly pohoršení.

2. Jíst, meditovat, milovat

Pro mě je léto o plnění snů, cestování a nekonečném dobrodružství. Elisabeth Gilbertová vás vezme na cestu jedním rokem svého života, během kterého navštívila Itálii, Indii a Indonésii. Ale tato kniha rozhodně není pouze o cestování, ale zejména o vůli změnit svůj život, když jsme nešťastní a odvaze postavit se tomu, co od nás očekávají všichni ostatní.

3. Čas mezi šitím

Tuhle knížku jsem si zkrátka zamilovala. Pusťte se do prvotiny španělské autorky, vyprávějící příběh mladé ženy, která se vypracovala z chudé madridské dívky až na majitelku a návrhářku v luxusním módním salónu ve španělském Maroku. Téměř sedmi set stránkový román vás zavede do Španělska za občanské války a marockého Tangeru během druhé světové války, který se stal místem významných schůzek, jak Němců, Italů a Španělů, tak Spojenců.

4. Létala jsem za sluncem

Zavítejte do Keni počátku 20. století a seznamte se z ženou, která se nebála bojovat za své sny ani za milovanou rodnou Afriku, Beryl Markhamovou. Přečtěte si o životě ženy, která jako první žena přeletěla Atlantik, stala se cvičitelkou koní a stála v pozadí legendární baronky Blixenové, která se proslavila svými Vzpomínkami na Afriku. Paula McClainová nám představuje Beryliny vlastní vzpomínky na Afriku, kterou milovala a nedokázala si představit život mimo ní.

5. Ztracen v džungli

Další kniha o cestování, kterou byste určitě neměli vynechat. Říká se, že pravdivé příběhy, jsou ty nejpůsobivější a u tohoto to určitě platí. Následujte mladého Yossiho na jeho cestě po Bolívie, při které se vypraví do amazonského pralesa, ale brzy se vyskytne problém. Ve skupině panují rozpory a tak se nakonec rozdělí. Yossi a jeho přítel Colin vyplouvají po divoké řece na voru, ale přichází bouře . . .

6. Čas mezi námi

Sladká letní jednohubka o cestování časem i prostorem, velké lásce a touze poznávat nová místa. Tato útlá kombinace romantiky a fantasy se čte téměř sama a přináší do young adult úplně nový styl psaní, který možná nesedne každému, ale mě se rozhodně zalíbil.

7. Bujná fantazie Olivie Joulesové

Znáte Deník Bridget Jonesové? A víte o jeho knižní podobě? Autorka této světoznámé knihy má ovšem na kontě i jiné příběhy a mezi nimi i mnou oblíbenou Bujnou fantazii Olivie Joulesové. Tato originální novinářka má možná trochu velkou fantazii, ale většinou jí v její kariéře jenom pomáhá. Když ovšem narazí na muže a domnívá se, že je hledaným teroristou, není si jistá, zda-li si s ní její mysl opět jenom nehraje. Olivie má v sobě všechen vtip a ženský šarm z Bridget, ale zároveň spoustu akce a napětí.

8. Sen o Tichomoří

Cesto-faktopisy Dany Trávníčkové nejsou možná příliš známé, ale o to lepší čtení vás čeká. Dana vytvořila nový žánr, ve kterém spojuje popis své cesty a nové informace o zemích, které navštívila a mě tato kombinace skvěle vyhovuje. Dlouho jsem se nemohla rozhodnout, který z jejích cestopisů vybrat, ale nakonec jsem zvolila Sen o Tichomoří, protože co připomíná léto více než tropické ostrovy, kokosové palmy a nekončící pláže.

9. Dívka, jíž jsi tu zanechal

 K létu patří i romantika a tu v tomto seznamu zastupuje právě Dívka, jíž jsi tu zanechal od světoznámé Jojo Moyesové. Autorka vytvořila dvě dějové linie, jednu ze současnosti, ve které je hlavní hrdinkou zoufalá Liz, které po mrtvém manželovi nezbylo nic než obraz nádherné dívky, který jí dal na svatební cestě. Druhá linka nás zavede do malého francouzského okupovaného městečka během první světové války, ve kterém žije mladá Sophie, které odvedli manžela-malíře na frontu. Jediné, co Sophie připomíná štastná léta s manželem, je její obrovský portrét, který kdysi její muž namaloval. 

10. Ztraceni v Shangri-La

Další skutečný příběh, který rozhodně stojí za zmínění. Během druhé světové války na Nové Guinei ztroskotá letadlo, které vezlo na vyhlídkový let vojáky a seržantky.  Nebezpečný pád letadla přežili pouze tři lidé, seržantka Margareth a dva poručíci. Nyní se musí vypravit skrz divokou novoguinejskou džungli na americkou základnu u pobřeží.

Tak toto je mých deset tipů na letní čtení. Určitě napište, co rádi čtete v létě vy, třeba získám nějaké cenné tipy na letošní léto. :)

7 komentářů:

  1. Ani jednu z jmenovaných knih jsem nečetla. Ale teď během léta jsem si přečetla třeba Amy a Roger: Na cestě, Rocková hvězda nebo třeba Kafe a cigárko - typické letní oddechovky. A taky si dávám re-readingy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, asi bych si moc nevybrala, máme odlišné chutě :) Možná Jíst, meditovat, milovat, máme ji totiž doma :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný výběr, já se už neskutečně dlouho chystám na Čas mezi šitím :)
    Užij si všechny a měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  4. Nečetla jsem ani jednu, ale absolutní TOP na léto je teď pro mě Návrh a Omyl, které zrovna čtu :) A z výše jmenovaných se chystám na Jíst, meditovat, milovat, Létala jsem za sluncem a Dívka, jež jsi tu zanechal. Každopádně hezký výčet knih :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ani jednu z těch knížek jsem nečetla, ale u pár z nich jsem si udělala pomyslný puntík a jestli na ně narazím, ráda po nich sáhnu :) Já zrovna čtu Daleko od hlučícího davu, a ač je to klasika, je to taková příjemná romantika, která se mi k létu hrozně moc hodí.

    OdpovědětVymazat
  6. Ani jednu z výše zmíněných jsem zatím nečetla, ale na Jojo se chystám! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Z knih jsem čela jen Čas mezi námi a naprosto jsem si knihu zamilovala :3 :)

    OdpovědětVymazat