14. dubna 2015

Knižní čtečky - Jarní dumání

Abych sem pořád nepřidávala jenom recenze a bylo to trochu zajímavější, rozhodla jsem se zúčastnit projektu, který vyhlásila Syki v Knižním doupětí už podruhé. Jde o napsání článku na určité téma, které na daný týden Syki vyhlásila. Neslibuji, že budu psát dumání každý týden, jen když budu mít co říct. A dneska píšu na téma Knižní čtečky.


Knižní čtečky

Poslední dobou čím dál víc lidí odkládá papírové knihy a vyměnuje je za jejich levnější a lehčí verze, e-knihy. Už si ani nevzpomínám, kdy jsem v tramvaji naposledy viděla osobu s opravdovou knihou. Já sama čtečku nemám, ale jsem majitelem tabletu, ve kterém samozřejmě nesmí chybět ani aplikace na čtení e-knih.

Přestože mám možnost číst e-knihy, nikdy to nevyměním za ten pocit držet knihu v rukách, listovat stránkami a prostě takovou tu radost z opravdové knihy. Z e-knihy asi takovou radost mít nikdy nebudu. Když knihu nemůžu sehnat v tištěné podobě nebo když ji dostanu od nakladatelství, tak prosím, ale když nemusím, tak e-knihy nečtu.

Samozřejmě, že čtečky a tablety mají řadu nesporných výhod, jako například to, že se vám tam vejde klidně třicet knih, když jedete k moři a nemusíte se stresovat, jestli vaše zavazadlo projde kontrolou hmotnosti. Navíc, když budete celý den běhat po městě, nebo máte náročný den ve škole, nepotřebujete k tomu všemu sebou tahat ještě pětiset stránkovou knihu. A přesto ji s sebou tahám. Jak už jsem řekla, pokud to jde jinak, e-knihy nečtu.

Zároveň znám lidi, kteří by mi právě teď s klidným srdcem sdělili, že e-knihami se šetří stromy. To je sice možná pravda, ale věřte, že pralesy se nekácí kvůli papíru na knihy, takže tím, že nebudete kupovat papírové knihy, rozhodně nezachráníte naše životní prostředí. Čtečku stejně každý den nabíjíte ze zásuvky, kam jde proud z uhelné elektrárny odvedle, takže co si budeme povídat.

Další zvláštní věcí, které se mi dějí, když čtu e-knihy, je, že knihu přečtu mnohem pomaleji. Nevydržím u toho sedět tak dlouho, za chvilku mě pálí oči a mám plné zuby toho, že nemohu sáhnout po poctivé knize. Už tak trávíme dost času u počítače, abychom k tomu ještě přidávali čas, během kterého čteme.

Nevím, jestli se někdy přesunu do tábora čtenářů e-knih, pravděpodobně ne. Mnohem raději, než abych si koupila levnou e-knihu, si zajdu do městské knihovny a půjčím si knihu, která je sice celá zoohýbaná a už dávno nevoní tak, jako knihy v knihkupectví, ale je to pořád opravdová kniha. Kvůli lidem jako jsem já, upřímně doufám, že tisknutí knih nebude v budoucnu zastaveno a my stále budeme moci sáhnout po staré dobré papírové knize.

7 komentářů:

  1. Moc pěkný článek, mluvíš mi z duše :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Oh, jsi můj člověk. Čtečky nemám ráda, ale mnoho knih v naší drobné knihovně není, takže po této elektronické formě sáhnout nakonec musím. Miluji ale držet knihu v rukách, která nevoní novotou, ale už zažitým příběhem, má skvrny, zlomený hřbet a žluté stránky.

    Artis, www.freeday.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek, pěkně jsi vystihla všechny ty věci, které způsobují, že mám mnohem radši papírové knihy. U čtečky nemám ten správný pocit a přijde mi, že ani do čtení se nikdy tolik nezaberu, jako když držím v ruce normální knihu. Čtečka je fajn na cestování, ale papírové knížky podle mě nepřekoná! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já také nevlastním čtečku, ale mám mobil s aplikací na čtení knih. No, asi budu první, ale mně více vyhovuje čtení e-knih. Vzhledem k tomu, že neustále nemám čas (a jsem hrozně líná), e-knihu můžu vytáhnout a číst kdekolik a kdykoliv. Dokonce mě z mobilu ani oči nebolí, navíc mi to vyhovuje. Samozřejmě pořád si potrpím na normálních knížkách, ale ty většinou čtu déle než ty, které mám v mobilu. Normální knížky si kupuji většinou když je opravdu hodně chci, když si nejsem tolik jistá, prostě si ji stáhnu do mobilu a tím je to vyřešeno. :D

    Deny, deny-paradise.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Možná, že tě bolí oči proto, že čteš z tabletu. Čtečka je nepodsvícená, takže z ní opravdu oči nebolí. Já si čtečku celkem oblíbila, z důvodů, které jsi tu uvedla - můžu tam naprat desítky knihy, nabitá mi vydrží několik dnů (čtečka se tak rychle nevybíjí, jako třeba tablet) a je lehká, skladná a přenosná. Beru ji sebou do práce, nebo když někam jedu. Když mám čas v práci (čekání na klienty), tak si čtu i v práci.
    Ale jedno je fakt - za knihy jako takové bych ji nevyměnila. Nechtěla bych mít doma jenom čtečku a k mání třeba tři tisíce knih. Pořád je pro mě přitažlivější vzít si knihu opravdovou a číst a listovat v normální knize. Čtečku beru spíš jako doplněk, praktickou alternativu, ale chuť ani vzhled knihy rozhodně nenahradí.
    Co je dobré na čtečce - můžu si do ní stáhnout různé texty z internetu, povídky, nebo nějaké zajímavé psaní z blogu (takhle si stahuji vybrané kousky z témat týdne, nebaví mě číst je na počítači). Taky jsem si už párkrát ušetřila koupi knihy, kterou bych přečetla jednou a dost. Už se mi vícekrát stalo, že jsem se v knize sekla a moc mě nebavila, a knížka dnes stojí kolem tří set i více, dost drahý špás na jednorázovku. Takže, i po této stránce je čtečka dobrá (samozřejmě, e-kniha musí být k mání, někdy takové zkouškové čtení zajistí i knihovna).
    (podepisuji se tu jako Eumenidasl, ale jsem Vendy z eumenidas blogu, škoda že tu nemáš v nabídce ještě url adresu.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě přidávám - čtečka mi vydrží několik týdnů, nikoliv dnů, než se mi vybije. Nezkoušela jsem, jak nejdýl, ale rozhodně to bylo několik týdnů.

      Vymazat
  6. Taky mám mnohem radši papírové verze, protože se mi zkrátka lépe drží :)

    Ale svou mini čtečku nedám z ruky úplně stejně. A ohradím se (i když jsi první bod nejspíš myslela jako příklad) - čtečku, tu opravdovou, rozhodně nenabíjíš každý den, i kdybys ji měla celý ten den zapnutou. Moje má nejkratší rekord nějaké dva měsíce a kus. A to jsem ji fakt měla zapnutou úplně celý den :)

    Tablet s aplikací není to stejné, tablet je počítač, ne čtečka.

    Což nic nemění na tom, že papírové knihy prostě nic nepřekoná :D

    OdpovědětVymazat