29. května 2015

Elita - recenze

 

 

Elita

Autor: Kiera Cassová
Překladatel: Jana Doležalová-Montorio
Nakladatelství: COOBOO
Rok vydání: 2015

V Selekci, soutěži, kde si má budoucí král vybrat nevěstu, už zbylo pouze šest dívek a America je mezi nimi. Princ Maxon jí jasně řekl, že pokud o něj bude stát, vybere si ji. America si ale není jistá. Vždycky když je s Maxonem, má sice pocit, že jsou pro sebe stvoření, ale je tu ještě Aspen, její první láska. I Aspen by o Americu stál. Všechny události kolem ní ji nutí o svých rozhodnutích pochybovat. Jak se má rozhodnout, když na palác útočí smrtící rebelové a navíc se okolo Maxona pohybuje tolik dívek stojících o jeho ruku. Rozhodnout se není lehké . . .

Můj názor
Kdo už můj blog nějakou dobu čte, možná ví, že už jsem psala recenzi na Selekci. Jestli chcete můžete si ji přečíst tady. Selekce mi přidala jako takové Hunger games v mírnější verzi. Celé to losování dívek a tak. V Elitě se to zlepšilo, už zde nenajdeme tolik podobných zápletek a postav. Co nám ale zůstává je milostný trojúhelník - Maxon, America a Aspen. A v Elitě to začala být tak tochu nuda. První díl byl akční, řešilo se tam množství drobných zápletek, ale Elita je celá postavená na jednom velkém "Mám si vybrat Maxona nebo Aspena?" Předpokládám, že stejně všichni tušíme s kým skončí, když se další díl jmenuje "První".

V některých knihách mi nevadí, když jsou tam milostné trojúhelníky, třeba pokud je to vedlejší námět, ale když je dějová linka triologie postavená v podstatě jenom na něm, tak mě to brzo začne nudit. Navíc, v tomto díle se skoro neposuneme v ději. Na počátku America neví, kterého z těch dvou si má vybrat a na konci to neví taky. Mezitím vypadne pár dívek a jednou nebo dvakrát zaútočí rebelové stejně jako v prvním díle. Upřímně, přišlo mi, že Kieře jdou akční scény psát mnohem lépe, byly rozhodně záživnější než její vykreslování romantické atmosféry.

A to ani nemluvím o hlavní postavě. V prvním díle se America dala zvládnout, ale tady se z ní stala ta nejsobečtější a mnou v podstatě nejvíc nenáviděnou postavou. Chudák ten, který s ní nakonec zůstane, protože jestli se její povaha bude horšit s každou další stranou, tak jako dosud, tak z ní brzy bude pěkná fúrie.

Kniha má ale pořád cosi, co nás, dospívající děvčata, bude asi věčně přitahovat. Námět královského paláce, kouzelných šatů, soutěže, která rozhodne o tom, kdo se ožení s dokonalým princem. Myslím, že přesně tohle je důvod, proč tuhle knihu většina z nás čte. Protože nás tohle (a taky Maxon :)) jednoduše okouzlilo. A to ani nemluvím o obálce, je nádherná. Snad ještě hezčí než ta první.

Pokud si Elitu chcete přečíst, přečtěte si jí. Sice mi knížka občas neskutečně lezla na nervy, ale rozhodně jí nemůžu upřít čtivost. Třista stránek vám zmizí pod rukama jako nic a pravděpodobně se budete těšit na další díl, protože ať tu píšu cokoli, i já se na něj těším. Knize dávám . . .

5/10

11 komentářů:

  1. Super recenze,já jsem zatím četla jen Selekci a na Elitu se neskutečně moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbila :). Elitu si určitě přečti, přestože mě zápletka nezaujala, čte se to dobře.

      Vymazat
  2. Selekci jsem četla a myslím, že jsem četla i tvoji recenzi na ni. Protože si vzpomínám, jak mi přišlo úplně absurdní porovnávat Selekci a Hunger Games. Ty vago, vždyť je obojí úplně o něčem jiném. Jediné společné body jsou dystopie, soutěž a že hlavní postava je holka.
    Nevím jestli si Elitu přečtu, nějak jsem se k tomu doteď neměla. A po tvé recenzi se k tomu nemám ještě víc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dystopií jsem četla spoustu a Selekce mi připadala s HG (1. dílem, potom už to bylo jiné) vážně hodně podobná. Bylo to úplně podle stejného vzorce, jenom jiné postavy a malé zápletky. Ale nevadí, znám hodně lidí, kteří Selekci opravdu chválí.

      Vymazat
  3. Pekná recenzia. Ja radšej Selekciu, ani Elitu čítať nejdem. Som ten typ človeka, že ak mi nesedí hlavná hrdinka, knihu nemôžem ani cítiť a kam chodím, skopávam ju pod čiernu zem :D a o milostných trojuholníkoch ani nevravím :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To moc dobře chápu. America je hrozná hlavní hrdinka. A stejně tak Aspen. Alespoň že je tam Maxon. :)

      Vymazat
  4. Selekci jsem nečetla, ale už pěkně dlouho si ji chci koupit a Elitu taky :D Takže snad jen to, že recenze se povedla :) Těším se až si přečtu obě knížky, doufám, že se mi budou líbit a asi to je všechno :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, knížky si přečti, mnoha lidem se líbí. Doufám, že i tobě.:)

      Vymazat
  5. Trilogii neznám, slyším o ni poprvé, ale podle tvé recenze mě vůbec nenadchla. Nechci číst nic s trojúhelníkem, který se jen "vrtí" pořád dokola. :(

    Artis (www.freeday.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Divím se, že o ní slyšíš poprvé. Poslední dobou se Selekce a Elita omílají úplně všude. Myslím, že ale z velké části jsi o nic moc nepřišla. Jako oddychovka je to fajn, ale nic víc.

      Vymazat
  6. Selekci jsem začala číst v podstatě náhodou, jako odpočinek mezi vím ostatním, co jsem tehdy měla. A přečetla jsem ji prakticky okamžitě, takže už se těším, až bude Elita k mání (v knihovně).
    Trochu jsi mě ale teď odradila :)

    OdpovědětVymazat