29. července 2015

Ztracen v džungli - Recenze

 

 

Ztracen v džungli

Autor: Yossi Ghinsberg
Překladatel: Naďa Funioková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2009

Mladý Izraelec Yossi se vydává po ukončení armádní služby na cestu po Jižní Americe. V Peru potkává Švýcara Marcuse, který ho přesvědčí, aby s ním navštívil hlavní město Bolívie La Paz. Zde potkává rakouského badatele Karla, který nabídne jemu, Marcusovi a ještě jeho příteli Kevinovi, výpravu do pralesa. Yossi neváhá a Karlovi zaplatí. Po pár dnech v džungli se ale zdá, že všechno není, tak jak Karl říkal. Zatím nenavštívili nic z toho, co jim nasliboval. V drsných podmínkách se stupňuje počet hádek a skupina se nakonec rozdělí. Zatímco Karl a Marcus se rozhodnou vrátit, Yossi s Kevinem se vypraví na voru dál po řece. Potom ale přijde nehoda a přátelé jsou rozděleni. Yossi musí přežít sám v džungli a pokusit se dostat do civilizace a zároveň doufat, že se to samé podaří Kevinovi.

Říká se, že skutečné příběhy jsou mnohdy poutavější a neuvěřitelnější než ty vymyšlené. Kdyby Ztracen v džungli nebyl příběhem podle skutečné události, ale pouze dobrodružným románem, pravděpodobně bych si ho nepřečetla. Právě to, že je příběh  napsán na základě skutečné události, nás láká k přečtení podobných knih, o které bychom jinak neměli zájem. Ztracen v džungli je knihou, během jejíhož čtení občas nebudeme moci uvěřit, že se to doopravdy stalo, i když se to tak po prvním přečtení anotace nemusí zdát. Já sama jsem si ale mnohokrát pokládala otázku, jak velkou část věcí, které se staly v této knize, zažil autor ve skutečnosti. Základ je asi pravdivý, ale u toho ostatního se můžeme jenom dohadovat. A i to má své kouzlo.

Yossi mi byl na první pohled sympatický. Narozdíl od chytrého Marcuse a Kevina "se sílou tří mužů" se zdál skutečný, měl strach, jaký bych měla i já a touhu po přežití, vlastní normálním lidským bytostem. Měla jsem ho ráda a během celé knihy jsem mu držela palce. Po přečtení jsem byla zvědavá na jeho život po této události a vděčně tak přijala autorův epilog.

Kniha je nabitá akcí a napětím. Ani na chviličku se při čtení nebudete nudit. Je napsána jednoduše, ale čtivě, což plně podporuje autorův styl, který skvěle prolíná pocity a myšlení postav s věcným představováním událostí. Občas bych sice ocenila trochu více popisů, zvlášť když se autor ocitá v nějaké zajímavé krajině. Výrazu "úchvatný", které Yossi používá k popisování všech vodopádů, údolí a hor, jsem měla na konci knihy dost.

Ztracen v džungli je báječná kombinace cestopisu a dobrodružného čtení, které navíc dostalo do vínku to, že je skutečným příběhem. Rozhodně nelituji, že jsem se pustila do knížky, nad jejímž přečtením jsem tak dlouho uvažovala. Knize dávám . . .

9/10

3 komentáře:

  1. Opět jsem o knize nikdy neslyšela :D Ale knihy podle skutečné události mě fakt lákají, sice jsem asi ani jednu nečetla, ale! Ale určitě bych chtěla. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní pusť, mě tedy rozhodně nezklamala. Poslední dobou se hodně zaměřuji na knihy podle skutečné události. Chystám se třeba na Divočinu nebo Blanku.

      Vymazat
  2. aj mňa viac bavia knihy podľa skutočného príbehu, táto vyzerá riadne zaujímavo, ak ju niekde nájdem, tak sa do nej pustím :)
    giveaway

    OdpovědětVymazat