9. srpna 2015

Kořist - Recenze

 

 

Kořist

Autor: Andrew Fukuda
Překladatel: Jakub Kalina
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014

V druhém díle trilogie se Gen spolu se Sisy a několika lidskými chlapci plaví po řece, tak jak jim to naplánoval Vědec. Dostávají se až do lidské vesnice skryté v horách, kde lidé žijí v relativním bezpečí. Gen ale brzy zjišťuje, že i na vesnici je cosi podezřelého. Je plná stařešinů a mladých dívek. Zdá se, že ti už příchod Gena a jeho přátel očekávají. Navíc se Gen neustále trápí kvůli dívce Záři, kterou zanechal v ústavu pro studium glupanů a začíná chovat city k Sisy. Zdá se ale, že jejich cesta ve vesnici nekončí a ta další bude možná ještě nebezpečnější . . .

Kořist je druhým dílem z triologie od Andrewa Fukudy. Potom, jak skončil Hon (recenze zde), jsem se na Kořist moc těšila. A rozhodně jsem nebyla zklamaná. Autor se pustil do pokračování příběhu o upírech s novou vervou a opět mě dokázal skvěle vtáhnout do děje.

Oproti Honu, ve kterém se příběh jevil jako fantasy, byla Kořist spíše dystopie. Protože byly narážky na minulost a celkově dnešní dobu do příběhu skvěle zakomponované a promyšlené, já jsem si tuto proměnu jenom užila. Andrew Fukuda promyslel historii do nejmenších podrobností, takže souvislosti doopravdy dávají smysl na rozdíl od mnohých podobných knížek. Přestože nám tak zdánlivě představuje fantasy příběh o upírech, ve skutečnosti za tuto zástěrku skrývá promyšlenější a logičtější vývoj dějové linky.

Hlavní hrdina, Gen, byl opět, stejně jako v minulém díle, báječnou postavou, kterou jsem si oblíbila. Autor skvěle zkombinoval ich-formu s obecným nadlehledem nad událostmi v knize, takže mi Gen byl hned sympatický. Andrew Fukuda se v knize zbytečně neutápí v pocitech a přestože se soustředí zejména na děj, občas nám přihodí i nějakou Genovu myšlenku.

Jakmile jsem dočetla Kořist, už jsem se nemohla dočkat až si přečtu další díl Past. Kořist byla o malilinko lepší než Hon, kniha byla čtivější a události nabraly spád, tak doufám, že Past bude ještě o trochu lepší než Kořist. Trilogii od Andrea Fukudy můžu prozatím jenom doporučit, je to výborný, napínavý příběh o upírech v úplně jiném světle, než jak je doposud ze všech ostatních knih známe. Knize dávám . . .

9/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. O knize si můžete přečíst zde.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Hon jsem četla před nějakou tou dobou a i když se mi moc líbil poslala jsem ho dál.
    Abych se přiznala,tak teď toho i tak trochu lituji,protože bych chtěla mít sérii kompletní,protože mě to k druhém dílu táhne víc a víc :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na tuhle sérii se teprve chystám, ale vidím, že se mám na co těšit :)

    OdpovědětVymazat