7. září 2015

Babička pozdravuje a omlouvá se - Recenze

 

 

Babička pozdravuje a omlouvá seBabička pozdravuje a omlouvá se

Autor: Fredrik Backman
Překladatel: Jitka Herčíková
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015

Sedmiletá Elsa má babičku. Není to obyčejná babička. Babička dělává bláznivé věci, ale to se na ní Else líbí. Ani Elsa není obyčejná sedmiletá holčička. Miluje superhrdiny a Harryho Pottera, nemá žádné další kamarády kromě babičky a je nadprůměrně chytrá. Babička jí už od malička vypráví příběhy, a ve snech se spolu vypravují do Říše před procitnutím, kde prožívají ty nejneuvěřitelnější pohádky. Obyčejný život ale není pohádka, babička je pryč, a Elsa se musí vypravit splnit jeden z babičiných úkolů sama. Má za úkol doručit dopis a vzkázat, že babička pozdravuje a omlouvá se. Jakmile se dostane k adresátovi, začne si uvědomovat, že všechny babiččiny příběhy možná nebyly úplně vymyšlené. . .

Babička pozdravuje a omlouvá se se tváří jako příběh pro děti, ale je vhodný zejména pro dospělé. Knížka je psaná úplně jinak, než jsme zvyklí, ale zároveň natolik kouzelně, abychom ho dočetli až do samého konce.Vypráví o fantazii, důležitosti příběhů pro lidi a hlavně o jednom neobyčejném poutu.

Malá Elsa je zkrátka úžasná. Já jsem si ji oblíbila hned, jak jsem si o ní poprvé přečetla. Přestože se na svět stále dívá naivníma dětskýma očima, odhalí a pochopí mnohem více věcí než mnozí dospělí v jejím okolí. Zbožňuje Harryho Pottera a filmy se superhrdiny. Hlavní část jejího života se neodehrává tady na Zemi, ale v noci s babičkou v Říši před procitnutím, kde prožívá ty nejúžasnější pohádky. Přestože se babička může zdát na první pohled úžasná, já jsem k ní nijak zvlášť nepřilnula. Protože zatímco Elsa byla zkrátka příjemně výstřední, přišlo mi, že babička byla opravdu bláznivá.

Fredrik Backman píše nenapodobitelným stylem, který mi sice zpočátku úplně nevyhovoval, ale brzy jsem si na něj zvykla, snad si ho i trochu oblíbila. Svou knihu prokládá absurdnostmi, které neznají mezí a právě ty dodávají knize nezapomenutelný nádech. Navíc byla kniha místy opravdu vtipná, přestože je příběh spíše vážnějšího rázu.

Je to ale hlavně knížka o velké představivosti a fantazii, možnostech úniku před realitou. Když se vám nelíbí svět, ve kterém žijete, tak si vytvořte vlastní. Takhle to v této knížce chodí, příběhy se tam prolínají se skutečností a umožňují hrdinům se alespoň na pár chvil ztratit v místě, kde mohou být takoví, jací chtějí.

Pokud si chcete přečíst úplně jiný příběh, než ty ostatní, určitě se Babička pozdravuje a omlouvá se hodí. Občas je sice knížka až zdlouhavá, ale jejího přečtení jsem rozhodně nelitovala. Knize dávám . . .

8/10

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host. O knize si můžete přečíst zde.

1 komentář:

  1. Zase další skvělá recenze na tuhle knihu, jak to tak vidím, tak po ní budu muset brzo sáhnout! :)

    OdpovědětVymazat