20. září 2015

Galgad - RC Recenze

Galgad - příběh strážce Země

Autor: Ergall
Počet stránek: 230
Nakladatelství: vydáno vlastním nákladem
Rok vydání: 2015

Strážce Země Galgad se po dlouhé době odpočinku probírá, aby vystřídal předchozího strážce a zjišťuje, že na Zemi už není nic jako dřív. Zdá se, že rovnováha přírody je narušena. Když se uprostřed lesa setká se starcem Frémem, začíná pozvolna objevovat nový živočišný druh, který se chová úplně jinak než ty ostatní, se kterými se dosud setkal. Říkají si lidé, staví si obydlí, dokáží pracovat s kamenem i kovem a chystají se na válku. Než se Galgad rozhodne, co s novým druhem udělá, je odhodlán se mezi něj začlenit a poznat, jak nové společenství, funguje. . .

Galgad je knížka, o které se poslední dobou hodně mluví. Přestože se na první pohled může zdát jako tuctová fantasy, ve skutečnosti k ní má docela daleko. Stále se jí samozřejmě v mnohém podobá, ale zároveň je od ní na hony vzdálená. Stále jsou tam rytíři a epické bitvy, ale elfa, trpaslíka nebo vílu v téhle knížce opravdu nepotkáte.

Ergall do obalu klasické fantasy zabalil mnohem vážnější otázky jako smysl lidstva a jeho vliv na přírodu. Galgad je svým způsobem i úvahou nad existencí lidí, lidskou duší a tím, jak ovlivňujeme prostředí kolem sebe.

Přestože je Galgad knížka maličkých rozměrů, s méně než 250 stránkami, vejde se do ní překvapivá spousta děje. Celá knížka je napěchována akcí, mapuje příběh několika postav, nejenom samotného Galgada a nabízí nám skvělé fantasy, povzbuzující nás k zamyšlení, aniž bychom museli bojovat s 700 stránkovou bichlí, jakými fantasy romány bývají.

Knížka se čte rychle a člověk se přitom rozhodně nenudí. Co mě ale moc nezaujalo, byly sálodlouhé popisy přírody, které se mnohdy táhly přes celou stranu, takže mě až lákaly k přeskočení celého odstavce. Ergall to umí se slovy skvěle, ale některé situace rozebírá příliš dopodrobna, například popis bitevní vřavy.

Galgad přináší čerstvý vzduch do dnešního světa klasické fantasy a neotřelým, zajímavým způsobem zpracovává témata jako ochrana životního prostředí nebo ohrožených živočišných druhů. Mě samotnou překvapilo, že kniha byla vydána vlastním nákladem, protože je opravdu báječná a divila bych se, kdyby o ní žádné nakladatelství nemělo zájem. Knize dávám . . .

8/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji autorovi. O knize si můžete přečíst zde.

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Galgad jsem viděla v knihovně, ale nějak mě nezaujal..Ale teď si myslím, že jsem udělala chybu, protože všichni si knížku moc chválí :) A mě to docela pokouší si ji taky přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize jsem ještě neslyšla (nojo, to jsem celá já...), každopádně už pár měsíců čtu jednu fantasy knihu Temné bratrstvo Luke Scull a jakože vůbec mi to nesedí a nemůžu se začíst. Takže je se mnou asi něco v nepořádku, protože já si na ty fantasy od jiných autorů než od Feista nemůžu zvyknout. Prostě u mě vede R.E.Feist, a jiný jsou pro mě hrozně těžké na čtení. :) Spíš pak čtu takové ty fantasy/sci fi young adult/romány :D Ale čistě fantasy jenom od Feista :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Temné bratrstvo byla moje vůbec první kniha na recenzi, a to od Hostu. Byla to hrůza, ne že by to bylo vyloženě hrozné, ale vůbec jsem se tím nemohla prokousat. :( Ani se mi moc nelíbil ten styl psaní, tak se nedívím, že ti to taky přijde nic moc. Od Feista jsem bohužel nic nečetla, ale mohla bych to zkusit.

      Vymazat