14. září 2015

Láska na první steh - Recenze

Láska na první steh

Autor: Tilly Walnesová
Překladatel: Ivana Hrdličková
Nakladatelství: Svojtka
Rok vydání: 2015

Tilly Walnesová je mladá švadlena a návrhářka, která píše populární blog Tilly and the Buttons. V Lásce na první steh představuje sedm modelů, od šátku až po řasené šaty, na kterých se naučíte základní i pokročilejší techniky šití. Krok za krokem tak pochopíte, jak zacházet s šicím strojem, připravit střihy nebo tvarovat látku.




Mimiina halenka a Delphina sukně
Když jsem si kupovala Lásku na první steh, neměla jsem s šitím žádné zkušenosti. Možná jsem párkrát zašila díru v ponožce, ale šicí stroj jsem viděla leda tak na výstavě. Usoudili jsme, že pro moje potřeby zatím postačí starší Singer mé tety, který sice šít uměl, ale neustále se rozbíjel. S prvními stránkami Lásky na první steh jsem nakoukla do tajemství tohoto stroje a postupně se naučila jak s ním efektně a rychle pracovat.

Meganiny šaty
Tvrdili mi, že bez pomoci zkušené osoby, se šít nezvládnu naučit. S Láskou na první steh jsem to ale dokázala. Netvrdím, že by tato knížka měla odpovědi na všechny moje otázky. Metodou pokus omyl jsem se postupně prokousala přes všechny věci, kterým jsem v knížce nerozuměla, ať už proto že nebyly dobře napsané nebo jsem zkátka nevěděla, jak si je vyložit.

Na knížce mi ale nesmírně vyhovovalo, že byla ucelená a vždycky vedla k nějakému cíli. Na konci každé práce mě čekal ušitý kus oděvu, který jsem mohla nosit. Narozdíl od jiných příruček jsem jen slepě netrénovala všívání zipu, ale rovnou ho všívala do kusu oděvu, na kterém jsem pracovala. Vytvořila jsem si tak šest kusů oblečení, z nichž některé můžete vidět na fotkách v tomto článku.
Liliiny šaty

S Tilly je šití daleko větší zábava, než by se mohlo normálně zdát. Knížka je prokládána tipy na kombinování oblečení, druhy látek a návody na tvorbu vlastních papírových střihů. Jakmile ušijete všechno, co vám Láska na první steh nabízí, můžete se směle, skvěle připraveni, pustit do dalších projektů. Člověk ale musí počítat s tím, že to rozhodně nebude běh na krátkou trať. Já jsem na projektech z knížky pracovala přes pět měsíců. Zažila jsem hodiny marného tahání za nitě a stříhání látek, po kterých jsem přísahala, že za stroj už nikdy nesednu.

Láska na první steh se mi jako příručka líbila, ale na druhou stranu jsem ještě nikdy podle nějaké podobné knížky nešila. Vždycky jsem si je jen prohlédla, ale nikdy nepokračovala dál. Nemám proto srovnání. Přestože Tilliina knížka rozhodně není ideální a ne vždycky jsem si byla jistá, jestli to dělám dobře, provedla mě těžkými začátky, což nikdy není jednoduchý úkol. Knize dávám. . .

8/10

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Tak tuhle knížku potřebuji :) Moje zkušenosti s šitím nejsou moc velké :) Když nepočítám ponožky a polštářky :D Takováhle chytrá knížečka by se mi hodila :) Jinak skvělá práce, to oblečení se ti vážně povedlo na jedničku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka vypadá zajímavě a super recenze :)
    Já už si začátky šití naštěstí prošla. I když jsem si u toho několikrát popíchala prsty :D

    OdpovědětVymazat