1. září 2015

Přečetla jsem v létě . . .




Na začátku prázdnin jsem vydala článek o knížkách, které bych v létě chtěla přečíst (odkaz tady). Dnešním dnem prázdniny oficiálně skončily a začal školní rok. Proto bych vám teď chtěla ukázat všechny knížky, které jsem za léto přečetla.

V létě jsem chtěla přečíst sedmnáct knih, přečetla jsem jich ale jenom dvanáct. A to zdaleka nebyly všechny ze seznamu knížek, které bych si chtěla přečíst. Moc mi to nevadí, přes školní rok mám na čtení většinou více času, navíc letos jsem měla opravdu nabité léto.

A co jsem tedy přečetla? Jako první jsem přečetla knížku Miniaturista, která pro mě byla obrovským zklamáním. Styl psaní a nápad jsou skvělé, ale ten konec. On to vlastně ani konec nebyl. Další knihou, kterou jsem přečetla, je S láskou Rosie, romantiky od bestsellerové autorky Cecelie Ahernové psané formou dopisů, mailů a chatů. S láskou Rosie se mi líbilo, ale přesto to nebylo to, co jsem očekávala. Ps. Miluji tě se mi od autorky líbilo mnohem více.

Potom jsem se vrhla na klasiku, a to na Pýchu a předsudek, knížku, kterou už jsem sice jednou četla, ale už jsem jí téměř zapomněla. Opět se mi potvrdilo, že asi nikdy nebudu velký fanoušek Austenové, protože, přestože se mi to líbilo, mě to nebavilo o moc více než jiné romance, které jsem četla. Další na řadě byly dva příběhy podle skutečných událostí o cestování, Cesta na Antarktidu od třináctileté Báry Knappové, která mě velmi příjemně překvapila, a Ztracen v džungli, kniha, od které jsem se nemohla ani na chviličku odtrhnout.


Někdy na přelomu července a srpna jsem se současně pustila do dvou knížek. První z nich byla Můj život u sousedů, která byla sice fajn, ale alespoň pro mě nic extra. Zdá se, že klasickým YA romancím začínám pomalu odrůstat. Už zdaleka mi neříkají to, co dřív. Následoval Čistý, kterým jsem se prokousávala horko těžko, takže jsem se rozhodla další díl vůbec nečíst.


Následovala nedávno vydaná skvělá letní knížka Nestydaté plavky od Payna, legendárního autora Mládí v hajzlu. U této knížky jsem se skvěle bavila, nehledě na to, že jsem ji přečetla za méně než čtyři hodiny během jediné cesty autobusem. Poté jsem se pustila do knihy Příběh dvou staletí, druhého dílu Mého sladkého šestnáctého století. Sama od sebe bych si tuto triologii už asi nepřečetla, ale když jsem viděla v knihovně druhý díl knihy, kterou jsem četla opravdu dávno, neodala jsem.

Brzy poté mi dorazil balíček od Fragmentu a já se mohla pustit do v červnu rozečtené triologie Andrewa Fukudy. Musím říct, že jsem Kořist i Past přečetla opravdu rychle a jedním dechem. A ten konec . . . Andrew Fukuda prostě ví moc dobře, jak napsat skvělé knihy a je jen málo věcí, které by mi na jeho stylu nevyhovovaly.

Nakonec jsem si přečetla Fangirl, kterou jsem dostala od mámy k narozeninám. Je to moje první knížka od Rainbow Rowell a musím říct, že přestože se kniha četla sama od sebe a opravdu mě bavila, očekávala jsem od tolika stránek něco víc. Obzvlášť když jsem si zjistila, že to má být o holce, která píše fanfikce.

Léto se tedy neslo v duchu romantiky a skutečných příběhů. Teď se do čtení hodlám pustit s novou parou se začátkem školního roku. A co tedy čtu teď? Pořád bojuji s Babička pozdravuje a omlouvá se, která je sice zatím úžasná, ale nějak teď vůbec nemám chuť na e-knihy. Ale snažím se. Snad recenze bude brzy. Jinak, se školním rokem na mě padla taková deprese ze všeho toho učení a povinností a taky podzimu, že jsem dneska začala číst knížku, kterou jsem si na léto půjčila v knihovně. A to Amy a Roger - Na cestě a musím říct, že mě to zatím skvěle naladilo. Komu by nechtělo vypadnoout na roadtrip napříč Amerikou uprostřed léta? Mě tedy ano.:)

Mějte se hezky,
Lucka

4 komentáře:

  1. Super článek :)
    S názorem na Můj život u sousedů souhlasím,je to taková klasika no :)
    Každopádně teď čtu Fangirl a mám ji plánu dnes dočíst.Zatím je úžasná stejně jako Eleanor a Park :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já ani nevím, kolik knih jsem za léto přečetla, ale bude to asi o hodně méně :D
    Můj život u sousedů jsem taky četla a vůbec se mi to teda nelíbilo. Přišlo mi to až zbytečně dlouhé a takové normální. Jsem fakt ráda, že jsem si tu knížku pouze půjčila v knihovně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přečetla jsi toho hodně :) Já jsem doufala, že přes léto toho stihnu co nejvíc, ale nějak to nedopadlo :) Miniaturista pro mě byl taky velkým zklamáním a Čistého a Můj život u sousedů se brzy chystám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Napříč Amerikou? Mě ne: Evropa je lepší :)
    Dvanáct knih je i tak super, docela ti to závidím. Já byla tak zaměstnaná, že jsem jich tolik ani zdaleka nestihla.
    S láskou, Rosie jsem viděla jako film. Docela pěkný, hezky odpočinkový. A jako jeden z mála příběhů taky ten, který mám radši jako film, protože číst by mě to nebavilo :D

    OdpovědětVymazat