17. října 2015

Dívka, která se třpytila - RC recenze

Dívka, která se třpytilaDívka, která se třpytila

Autor: Lauren Beukesová
Překladatel: Petra Navrátilová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 368

Je rok 1931 a Harper se dostává do domu, v němž může cestovat časem. Současně s ním objevuje i pokoj plný trofejí z vražd, kterých se jednoho dne dopustí. Jeho obětmi se stávají dívky, které "září", jsou výjimečné a mají potenciál, ať už žijí v jakékoli době. Sleduje jejich dospívání a trpělivě čeká, až budou dost staré na to, aby se staly jeho obětmi.
Poté co je Kirby napadena šíleným vrahem a má to štěstí, že jako zázrakem přežila, je rozhodnuta onoho muže vypátrat. Hledá informace o dívkách, na které tento vrah také zaútočil, ale nepřežily. Stopy si ale navzájem odporují a Kirby si již brzy není jistá ničím kromě toho, že na ně, na všechny, zaútočil ten samý člověk.



V knize Dívka, která se třpytila přichází Lauren Beuksová s úplně novým zpracováním sériového vraha, který je úplně jiný, než všichni, se kterými jsem se dosud setkala. Představuje nám neotřelý příběh, kde vrahovi zabíjet zkrátka nestačí. Není pochyb, že Dívka, která se třpytila je naprosto originální knihou, přestože se nám mnohdy bude zdát šílená.

Celá kniha je napsána skvělým stylem, čte se rychle a svižně a autorka až do konce udrží čtenáře v napětí. Bohužel nám za necelých čtyřista stránek vůbec nevysvětlila, jak většina věcí v tomto příběhu funguje. Spokojí se s vysvětlením, se kterým se musejí spokojit i hlavní hrdinové, přestože my i oni moc dobře víme, že v tom bylo něco víc než jen řádění sériového vraha.

Ani Kirby, ani Harpera, vlastně za celou knihu doopravdy nepoznáme. Víme toho jen velmi málo o jejich minulosti, myšlenkách a vlastnostech. Harper se stal pouze krutou osobou, jehož vraždění výjimečných dívek, uspokojuje a Kirby, zapšklou dívkou, která touží zjistit, kdo na ni zaútočil. Jaká by byla jinak, nikdo nemůže tušit. Autorka nám z Kirby ukazuje akorát malé části a ani na konci jsem doopravdy nepochopila, jak Kirby uvažuje. Neměla jsem šanci si ji oblíbit, ale myslím, že na tom není u thrilleru nic zvláštního.

V knize se pohybujeme mezi dějovými liniemi jednotlivých postavy ale i různých časových období. Přestože kniha je ve skutečnosti řazena chronologicky, podle toho, jak události vnímají hlavní postavy, skoky v čase nás mohou celkem snadno zmást.

Dívka, která se třpytila je kniha s jedinečnou atmosférou, ze které mi sice neběhal mráz po zádech, ale zato jsem nestačila žasnout nad zvrhlostí, které se autorka rozhodně neštítila. Příběh vypráví něco úplně nového, co rozhodně oživilo pulty s thrillery, ale přesto mě rozzlobilo, že jsem na konci knihy nedostala vysvětlení k tomu, u čeho jsem to očekávala. Knize dávám . . .

6/10

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji Knihcentru. O knize si můžete přečíst zde.

5 komentářů:

  1. Tak jednou, jednou bych chtěla psát reccenze tak dobře, jako ty :D Ty je máš prostě tak moc čtivě a prostě skvělé, že mě to hned nutí, abych si tu knihu přečetla, i když si ji dala 6/10 :D
    Fakt super recenze! Musim říct, že by sis zasloužila o mnoho víc pravidelných čtenářů, ale oni tě jednou také objeví a já věřím, že budeš naše přední česká knižní blogerka! :D
    O knize jsem slyšela, viděla, ale nikdy mě nenapadlo, že bych si ji mohla přečíst, to až teď. :)
    No, jen tak dále :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc, moc děkuju. Strašně jsi mě tím potěšila. :)

      Vymazat
  2. Jak už tu padlo,tvoje recenze jsou prostě úžasné! :)
    O knize jsem už několikrát slyšela.Hodně mě zaujala,ale pořád to ještě není taková ta kniha,která je vysoko na wishlistu,ale je tam :)
    Seabook

    OdpovědětVymazat
  3. Já to, že se mi nedostalo určitého vysvětlení, beru spíš jako plus. Podle mě by autorka tu úžasnou tajuplnou a děsivou atmosféru úplně zabila, kdyby přišla s nějakým racionálním vysvětlením :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvěle napsaná recenze!!
    Autorka se vážně ničeho neštítí, naprosto s tebou souhlasím. :)

    OdpovědětVymazat