11. října 2015

Tenkrát v ráji - Recenze

Tenkrát v ráji

Autor: Josef Urban
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 301

Horolezec Heinrich bere svého přítele Josku učit lézt. Při své první cestě potkají i Vlastu, manželku malíře, do které se oba zamilují. Joska s obrovskou vůli a touhou po úspěchu brzy  předčí Heinricha, který se lezení pomalu začíná vzdalovat a už jen pozoruje odhodlaného Josku. Brzy ale přichází válka a Joska je nucen schovávat se uprostřed skal Českého ráje a zde tvrdě bojovat za svou svobodu. Přestože jsou s Heinrichem nejlepší přátelé, již brzy se vzdalují, ať už kvůli válce nebo sporu o ženu snů, Vlastu.


"Na co se zeptáš boha, až se před něj postavíš?" Joska se sotva držel na nohou, stejně jako já. Byl otrhaný a špinavý. "Zeptám se ho," ztěžka zvedl hlavu, "jestli byl taky někdy člověk." (str. 13)

Život legendárního českého horolezce Josky Smítka, sledujeme z pohledu jeho nejlepšího přítele Heinricha, který nám důkladně popisuje, co se Joskovi stalo, jak za války, tak před ní. Přestože je válka součástí příběhu a hlavní hrdiny poměrně velkou měrou ovlivňuje, rozhodně není hlavním motivem. Tenkrát v ráji vypráví o vrtkavém přátelství, nádherné krajině Českého ráje, ale zejména o touze dostat se na hranice svých možností a být svobodní.

Josef Urban sepsal knihu Tenkrát v ráji podle filmu, jehož scénář pochází také z jeho pera. Já jsem film neviděla, přestože byla kniha napsána až později podle něj a myslím, že se na něj ani nepodívám. Kniha byla dost dobrá sama o sobě, myslím si, že bych ani nepoznala, že byla až pozdějším knižním zpracováním filmu.

Joska od počátku až do konce ohromoval svým odhodláním a neuvěřitelnou touhou jít dál. Ať už šlo o touhu získat krásnou Vlastu nebo vylézt na nejtěžší skálu, Joska se vždycky hnal přímo dopředu s neskutečnou vytrvalostí a vůlí, která mu byla vlastní, ať už dělal cokoli. Přestože v knize nic příliš velkého neudělal, působil kvůli tomu opravdu hrdinsky. V kontrastu s ním, se Heinrich zdál být nerozhodný a bojácný, bez touhy pohnout se kupředu. Přesto na konci knihy, to byl právě on, s kým jsem soucítila.

Autor knihu napsal velmi čtivě, takže děj většinou rychle ubíhal, kromě dlouhých pasáží, kdy se řešila Vlasta. Nemohla jsem uvěřit, co všechno ti kluci byli schopni udělat kvůli jedné (navíc už vdané) ženě. Skoro se navzájem zabili. Vlasta se promítala ve všech situacích, ať lezli po skalách nebo posedávali v hospodě a na konci knihy už bych ji nejraději zkrátka nějak odstranila.

Tenkrát v ráji je příběh o velké touze něčeho dosáhnout a vybojovat si svobodu. Josef Urban patří mezi ostřílené autory a moc dobře tedy věděl, jak knihu vystavět, aby si ji čtenář rád přečetl a zároveň mu v mysli utkvěla vzpomínka na skvělého českého horolezce. Knize dávám. . .

7/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. O knize si můžete přečíst zde.

2 komentáře:

  1. nemyslím si, že si knihu někdy přečtu, ale svůj názor jsi popsala moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám ji v polici na přečtení a jako lezce zamilovaného do Českého ráje, mě určitě nemine.

    OdpovědětVymazat