29. listopadu 2015

Kolem světa 2015 - Jak jsem vyrazila poznávat svět na Smíchov . . .



Ahoj,

včera jsem vyrazila na úplně skvělou akci, a přestože to sem tak úplně nepatří, rozhodla jsem se o ní napsat. Navštívila jsem cestovatelský festival Kolem světa v Národním domě na Smíchově. Letos jsem tam byla poprvé a rozhodně to plánuji i na příští rok, pokud někdo budete mít tu možnost, neváhejte a vyražte určitě taky. Skvělé přednášky, jídlo a atmosféra . . .

Já miluji cestování a nemůžu se nabažit nových informací o cizích zemích, a tak jsem na festival Kolem světa směřovala hlavně za účelem si to užít a pobavit se. Těšila jsem se hlavně na přednášky o Jižní Americe, ale také na setkání se známými cestovateli, kteří už něco doopravdy zažili, nejenom sní o pralesích u obrázků jako já. Na festivalu jsem se pokusila něco vyfotit na mobil, ale kvalita nestojí za moc, tak mi to budete
muset prominout. . .

Festival začínal v deset hodin a když jsem tam dorazila, překvapilo mě, kolik lidí už venku stojí frontu na lístky. Lidí tam bylo opravdu hodně, v sálech byla častokrát zaplněna všechna sedadla a ještě někteří opozdilci museli postávat u zdí. Národní dům byl odspoda až nahoru vyplněn stánky s tradičním cizokrajným jídlem, cestovními kancelářemi a cestovatelskými časopisy. Své místečko tu mělo i nakladatesltví Jota, které festival podporovalo.

Ve čtyřech sálech vždycky probíhaly čtyři přednášky současně, takže jsem se někdy skoro nemohla rozhodnout, kam vyrazím. První jsem zamířila na přednášku Honzy Brotánka - Andy- nejkrásnější pohoří na světě. Ten předvedl svoje fotky z cesty od Patagonie až do severní Kolumbie, které doplnil svým vyprávěním o svých cestách a několika pěknými videii.

Dominikánská republika - Lucie Faltová
Následovala přednáška o Dominikánské republice, kterou jsem si vybrala po rozhodování mezi ní a Noční oblohou na Cookových ostrovech. Tato přednáška s Lucií Faltovou mě trochu zklamala, protože jsem očekávala, že za hodinu a půl se dostane k něčemu víc než doporučením pro turisty. Bohužel, nakonec na mě celá přednáška působila spíše jako nabídka luxusní cestovní kanceláře, ale na druhou stranu si opravdu nemůžu stěžovat na ty nádherné fotky azurového moře a kokosových palem. :)

Po Dominikáně jsem vyrazila na přednášku Ladislava Zibury - 40 dní pěšky do Jeruzáléma. Možná, že to zní někomu povědomě, pravděpodobně protože nakladatelství Albatros nedávno vydalo stejnojmennou knížku plnou Láďových zápisků z této cesty, kterou podnikl v pouhých 23 letech. Pokud byste se chtěli zasmát, tak tuhle přednášku vřele doporučuji, Ladislav Zibura představil svou cestu s nadhledem.

Moto cestou necestou - Pavel Liška a Jan Révai
Protože program byl opravdu nabitý, hned nás čekala přednáška Moto cestou necestou po Bolívii a Chile s herci Pavlem Liškou a Janem Révaiem. Ti pod velením Egona Kulfánka vyrazili s projektem Moto cestou necestou už na čtvrtou cestu, tentokrát na motorkách projížděli poušť Atacamu a náhorní plošinu Altiplano. Vyprávění o jejich cestě proložili krátkými videii ze stejnojmenného pořadu, který jsme mohli vidět v televizních obrazovkách v září.

Libanonská zeleninová taštička
Když skončilo Moto cestou necestou, přišla celá půlhodiny, kdy se nekonali žádné přednášky, takže jsme konečně mohli vyrazit dolů na ochutnávku exotického jídla a musím říct, že to, co jsem viděla, dalece předčilo moje očekávání. Myslela jsem si, že to bude jenom nějakých pár porciček na ochutnání, ale byla tam spousta úplně normálních jídel z ohromného množství zemí. Nikdy bychom je všechny nezvládli ochutnat. Já jsem se snažila najít nějaké jídlo, které si jen tak někde nedám, tak jsem minula všechny indické, čínské a mexické stánky, které si můžu dát i normálně a nakonec si dala arménský šašlik v placce a arménskou palačinku s bramborovým pyré. Po těchto skvělých specialitách jsme ale přeci jenom neodolali a dali si ještě libanonské plněné taštičky, jednu s masem a jednu se zeleninou. Na vyfocení jídla bohužel došlo až poté, co jsme ho skoro celé snědli. Na fotce, o které jsem opravdu přemýšlela, jestli ji sem mám dát, tedy můžete vidět libanonskou zeleninovou taštičku.

Poté jsme se rozhodli ještě pro jednu přednášku a to pro Kolem světa - nejlepší místa naší planety s Karlem Wolfem, pořadatelem celého festivalu. Karel Wolf představil svoje oblíbená místa na celém světě, například Bolívii, Nový Zéland nebo Laos. Přednáška byla doplněná o nádherné fotografie a videozáběry, nad kterými se tajil dech. Současně před většinou přednášek bylo možné shlédnout taneční vystoupení ze všech koutů světa, takže jsme viděli orientální tanečnici, vietnamský tanec s vějíři, baliiský tanec a tai-chi.



Na závěr jsme si prohlédli stánky, ze kterých jsem si odnesla spoustu starých čísel cestovatelských časopisů, které moc ráda čtu. Myslím, že nepřeháním, když napíšu, že jsme si celý den báječně užili a klidně bych si ho dala znovu. Dokonce jsem přemýšlela, zda nejít i druhý den, protože jsou další zajímavé přednášky o Chile, Ekvádoru a Kolumbii, ale nakonec z toho sešlo. Doufám, že tedy budu moci vyrazit znovu alespoň přístí rok . . .

A co vy? Slyšeli jste o téhle akci? Nebo jste tam snad byli?

3 komentáře:

  1. O téhle akci jsem nikdy neslyšela, ale myslím, že by se mi to moc líbilo. Cestuji moc ráda a přednášky, povídání o cizích zemích mě vážně baví. :) Doufám, že se příští rok také budu moci jít podívat. :)

    DENYII

    OdpovědětVymazat
  2. O akci jsem nikdy neslyšela, ale vypadá to jako super věc! Cestování je můj velký sen :)

    OdpovědětVymazat
  3. O tom slysim poprve, ale pristi rok si akci nenecham ujit :)

    OdpovědětVymazat