22. prosince 2015

Filmové Vánoce


Ahoj, 

už před nějakou dobou se tu objevil článek Knižní Vánoce a nyní přicházím s dalším článkem s vánoční tématikou tentokrát o filmech a pohádkách, které jsem si zamilovala a nesmí chybět žádné Vánoce. Na závěr jsem přidala ještě filmy, které jsem zatím neshlédla, ale chci je vidět letos.

 Vánoční film č. 1 - Anděl Páně

 Alespoň pro mě je Anděl Páně tou nejvánočnější pohádkou, kterou v tomto období dávají. Navíc, už z toho máme takovou tradici, že 23. večer všichni koukáme na Anděla Páně, těšíme se na zítřek, máma míchá sálát a tak to všude voní.

Myslím, že většina Čechů asi ví, o čem Anděl Páně je, ale pokud by to někdo neviděl, tak pojednává o nešikovném andělovi Petronelovi, který soudí duše za jejich hříchy příliš přísně. Bůh ho proto pošle na zemi, kde musí napravit během Štědrého dne jednoho hříšníka, jinak skončí v pekle jako padlý anděl . . . Oproti jiným pohádkách je Anděl Páně neuvěřitelně vánoční a celý se odehrává během svátků. Kouzelná pohádka, skvělá pro navození té správné vánoční atmosféry.

posterVánoční film č. 2 -Mrazík

Tak tu máme další pohádku. Obecně platí, že se na Vánoce ráda koukám na filmy a na pohádky, které se odehrávají v zimě. A mezi ty Mrazík určitě patří. Možná, že někdo má Mrazíka po té době, co už ho dávají, plné zuby, ale já ne. Mrazík musí být každé Vánoce, jinak to Vánoce zkrátka nejsou. Kdybyste mi ho zkusili pustit v jinou dobu, vůbec bych na něj neměla chuť, ale o Vánocích je všechno jinak. :)
Nějak nedovedu pochopit ty lidi, co Mrazíka pořád odsuzují, protože u nás je to zkrátka legendární pohádka a co si pamatuji, tak v našem obývacím pokoji běžela v televizi úplně každé Vánoce a doufám, že to tak bude i nadále.

 

Poster undefined 
       Láska nebeská
       
      
     Vánoční film č. 3 - Láska Nebeská

Tak tentokrát něco z úplně jiného soudku. Láska Nebeská je sice jenom taková oddechová komedie, ale odehrává se to o Vánocích. A navíc Colin Firth, Hugh Grant a Alan Rickman v jednom filmu? Jsem přece pořád jenom holka a kombinace těchto tří britských herců je pro mě zkrátka neodolatelná. Bohužel, Láska Nebeská je letos ve stejnou dobu jako Anděl Páně, takže ji budu asi muset vynechat, ale určitě si ji pustím příští Vánoce.

  Vánoční film č. 4 - Sám doma 

Film o malém klukovi, který zůstal sám doma o Vánocích a musí si poradit se dvěma lupiči, je asi také většině diváků dobře známý. Colin a jeho dům nástrah pobaví vždycky celou rodinu a navíc skvěle odlehčí atmosféru těsně před Vánoci, kdy jsou všichni ve stresu. Když jsem byla malá, vždycky jsem si přála, stejně jako Colin vytvořit dům plný pastí a nástrah a tak jsem to kolikrát zkoušela doma. Bohužel ne všechno mi fungovalo tak skvěle jako Colinovi, ale jako děti jsme si u toho užili spostu zábavy.

Viděla jsem i ostatní díly, ale připadá mi, že s každým dalším kvalita klesá, jak už to tak u filmů občas bývá. 



Vánoční film č. 5 - Dvanáct měsíčků

Další zimní pohádkou, kterou zařazuji na svůj seznam je poměrně moderní pohádka Dvanáct měsíčků, na které miluji právě oněch dvanáct mužů, kteří mají naprosto skvělé herecké obsazení s Radoslavem Brzobohatým jako hlavním měsíčkem. Samotná pohádka není až tak skvělá, ale na druhou stranu se na ní opravdu dobře kouká a myslím, že nikoho neurazí.


Vánoční film č. 6 - Kouzelná chůva Nanny Mc.Phee

Tento film jsem si zamilovala už jako malá a i teď se na něj moc ráda podívám. Ani jeho druhý díl není k zahození, ale ten první rozhodně nepřekoná. Příběh zlobivých sourozenců, kteří dohánějí svého otce k šílenství, protože se chce znovu oženit, má svou vlastní atmosféru a mnohokrát se u něj i zasmějeme. Samotná chůva Mc.Phee je neuvěřitelná a jako malá jsem se opravdu bála, že jednoho dne přijde převychovat i mě. A kdo by chtěl mít v domě takovou babici, že . . . :)





Samozřejmě jsem se nemohla zmínit o všech filmech a pohádkách, na které se ráda podívám o Vánocích, ale doufám, že jsem sem uvedla alespoň ty základní. Vynechala jsem akorát staré české pohádky, které jsou zkrátka úžasné, ale koukáme na ně spíše tak okrajově na Štědrý den, ale ne že bychom si kvůli nim opravdu na dvě hodiny sedli před televizi.

Na závěr tu mám pár filmů a pohádek, které jsem ještě neviděla, ale chtěla bych je zkouknout letos:
  • Korunní princ
  • Králova řeč
  • Sněžní psi
  • Johančino tajemství 
 Šťastné a veselé Vánoce!!!

4 komentáře:

  1. Z týchto filmov (alebo z vianočných filmov všeobecne) mám rada len Kúzelnú opatrovateľku Nanny Mc.Phee. To bude asi tým, že som ju videla iba 3 razy, kým ostatné aspoň 6 krát. Prvýkrát som bola nadšená, no teraz len zalamujem rukami, hovoriac:
    „Už zas? To nemôžu myslieť vážne!" :D
    Šťastné a veselé :) :D

    OdpovědětVymazat
  2. Anděla páně a Mrazíka už nemohu ani vidět, protože je mám okoukané ze všech stran :p
    Ale třeba Lásku nebeskou jsem ještě neviděla, takže bych ji ráda letos zkoukla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem asi jediná,ale pohádku Anděl Páně nesnáším a nikdy jsem to nezvládla dokoukat,prostě mi nesedla.No a další případ je i Sám Doma,pořád se nemůžu dokopat,abych se podívala a abych se přiznala,tak mě to nějak neláká.
    Za to Mrazíka a Kouzelnou chůvu miluji a nedám na ně dopustit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem asi jediný člověk, který neviděl film Anděl páně... snad to někdy napravím :)
    Celkově Mrazíka moc nemusím a docela se mu vyhýbám... vyhnula jsem se mu i tento rok. Nějak mu nedokážu přijít na chuť.
    Láska nebeská je dokonalá :) Rozhodně bych ji nikdy nevynechala :)
    Sám doma je prostě tradice... i když jsem letos stihla jen první díl :(
    Dvanáct měsíčků jsem viděla a není to špatné, ale dávám přednost té původní pohádce, kterou už ani nedávají :(
    Nikdy jsem nezjistila, jakou spojitost má chůva s Vánocemi, ale vždycky se na film ráda podívám :) Tedy na první díl, druhý z nějakého důvodu pořád odkládám. Nemám nejmenší tušení proč...

    OdpovědětVymazat