9. prosince 2015

Smrtná zima - RC recenze

 

Smrtná zima

Autor: Kate A. Boormanová
Překladatel: Markéta Polochová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 366

Uprostřed temných lesů a pustého kraje se nachází vesnice, jejíž obyvatelé musejí dodržovat přísný řád, aby se ochránili před nebezpečím z okolních lesů. Každý rok přežívají La prise, Smrtnou zimu, jen díky tomu, že po celý rok střádají zásoby. A nyní se La prise nemilosrdně blíží . . .
Patnáctiletá Emmeline má mezi tím úplně jiné starosti. Co nevidět jí bude šestnáct a hlavní radní přišel požádat o její ruku. Ona ale o sňatek s vůdcem nestojí, místo toho jí lákají okolní lesy, které k ní tiše promlouvají. Ví moc dobře, že vydat se za hranice pevnosti je přísně zakázáno a smrtelně nebezpečné, ale její touha po poznání toho, co se skrývá tam venku a příběhu jejích předků, ji žene vpřed . . .

Debutující autorka Kate A. Boormanová přichází s novou fantasy triologií, u které se můžeme jen dohadovat, zda-li jde o dystopii nebo fantasy román. Spisovatelka si totiž dává velký pozor, co všechno nám prozradí a udržuje nás tak v napětí. Emmelinina vesnice se na první pohled zdá být něčím jako raně středověkou osadou, ale už brzy zjišťujeme, že má dlouho historii, ve které budeme některé prvky poznávat. Přestože znalosti dnešního světa, jsou zapomenuty, Emmeline neustále naráží na odkaz předků, kteří uměli víc, než jenom sbírat byliny a chovat ovce. . .

V knize můžeme očekávat již tradiční milostný trojúhelník, který by už opravdu mohl být nahrazen něčím jiným. Navíc, se mi zdálo, že v situaci, ve které se hlavní hrdinové nacházeli, mu bylo věnováno až příliš mnoho času. Emmeline, v normálních situacích chytrá a odvážná dívka, se náhle proměnila v naivku,  která nevěděla, co si počít.

Čeho se autorka rozhodně nebojí jsou nečekané zvraty, kterých je zde požehnaně a rozhodně přidávají knize, jak na čtivosti, tak na zajímavosti. Překvapivé momenty a i překvapivý konec, pokud samozřejmě vynecháme milostný trojúhelník, který ani překvapením skončit nemohl, společně s tajemnou historií osady příběh vygradovaly na daleko vyšší úroveň než jakou by měl jeho námět sám o sobě.

Jediné, co si nedovedu představit, je s čím autorka přijde v příštím díle. Jistě, je zde pár dobrých myšlenek a nedokončených větví zápletky, ale přesto nemám pocit, že by to mohlo stačit na další knihu. Konec toho dílu, se zdál být zakončením celého příběhu a mě velmi překvapilo, když jsem se dozvěděla, že má vyjít další díl. Pokud takto skončil díl první, opravdu nevím, jak autorka dopíše konec dílu třetího. Doufám tedy, že mě autorka příjemně překvapí, protože, jakmile druhý díl Smrtné zimy vyjde, určitě se chystám si ho přečíst.

Smrtná zima je překvapivou směsicí fantasy, dystopie a thrilleru. Přinutí čtenáře číst ji až do poslední stránky a i na ní se stane něco úplně nečekaného. Určitě se můžeme jenom těšit, co dalšího Kate Boormanová napíše a doufat, že její další knihy budou stejně dobré jako ta první. Knize dávám . . .

8/10

 Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host. O knize si můžete přečíst zde.

5 komentářů:

  1. Super recenze :D Na tuhle knihu se teprve chystám, tak snad nebudu zklamaná :D

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne napísaná recenzia! Knižku ani nepoznám, poslednou dobou to veľmi nesledujem. Vyzerá síce zaujímavo, no škoda, že milostné trojuholníky a naivné hrdinky neznesiem.

    OdpovědětVymazat
  3. Nakladatelství Host mám hrozně ráda :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knihu bych si ráda napsala :) Vypadá fakt slibně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni skvělá recenze! :)
    Nad knihou pořád uvažuji,ale asi neodolám :)

    OdpovědětVymazat