14. února 2016

Zlodějka knih - RC recenze

 

 

Zlodějka knih

Autor: Markus Zusak
Překladatel: Vít Penkala
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 523

Píše se rok 1939 a právě začala válka. Jedenáctiletá Liesel se stěhuje k adoptivním rodičům na předměstí Mnichova. Čtení jí sice moc nejde, ale je odhodlaná se ho naučit se svou první knihou, kterou tak trochu omylem ukradla. Brzy se ale začne touha po knihách stupňovat a Liesel se spolu se svým nejlepším kamarádem vypraví ukrást další knihu. Zatímco 2. světová válka zuří všude kolem, malá zlodějka knih bojuje svou vlastní bitvu. . .

Příběh malého děvčete, které postupně dospívá během doby, ve které bylo vyrůstat nesmírně těžké, nám podává Markus Zusak prostřednictvím postavy, se kterou se v mnoha knihách nesetkáme. Vypravěčkou se stala samotná Smrt, ale zdaleka ne tak děsivá a krutá, jak bychom mohli předpokládat. Tahle Smrt je docela jiná, nebere umírání jako katastrofu, ale jako běžnou součást jejího života, se kterou se setkává dnes a denně. A jelikož válka smrti přeje, tak je neobyčejně zaměstnaná.

Když se dozvíte, že příběh, který se chystáte číst, vypráví Smrt, pravděpodobně si pomyslíte, že to je divné. Možná i zvrhlé. Ale tak to není. Markus Zusak napsal Smrt citlivě, dal jí srdce a emoce, lidské touhy a v očích čtenáře ji ihned učinil mnohem méně děsivou. Když vidíte, jak se na umírání dívá, jak ho vnímá jako kdyby duše byly balíčky, které přepravuje, přestane se vás to tolik dotýkat. Ale zároveň čtenáři dojde, co za hrůzu válka ve skutečnosti byla.

A pak jsou tu v kontrastu ke Smrti všichni ti obyčejní lidé, kteří se jí bojí, lidé jako Liesel, její adoptivní rodiče a její přátelé. Velká část knihy jasně ukazuje, jak děti válku vnímaly jako nějaký vzdálený pojem, který pro ně neznamená nic než přídělový systém. Zatímco na frontách umírají vojáci, Liesel a její přátelé hrají fotbal a chodí do školy. Pro jednou je tu válečný příběh, který nemapuje tragickou lásku ani přátelství vojáků nebo válečných obětí. Vypráví, jak za války žili úplně normální lidé, kteří válčit nechtěli, jak bojovali na svých vlastních malých frontách na prahu svých domovů.

Přestože Zusakův příběh ubíhá relativně pomalu a každé události je věnováno spoustu stránek, čtenář si to téměř neuvědomí, jelikož kniha je velmi čtivá. Pětset stránek ubíhá pod rukama a ani nestačíte mrknout a najednou bude konec.

Netradiční je na knize také určitý druh retrospektivního rámce v příběhu, kdy nám Smrt zkrátka prozradí, co se stane a jak příběh dopadne. Rozhodně to ale knihu nekazí, jen je to něco jiného, než na co jsme v takovémto druhu literatury zvyklí.

Zlodějka knih nevypráví velký příběh, ale přesto dokáže chytit za srdce. Liesel, která miluje slova a uvědomí si, jakou mají moc, musíme milovat i my. Stejně jako další postavy, které dělají toto vyprávění úžasným příběhem. Tenhle příběh není plný akce ani napětí, ale na druhou stranu dokáže zaujmout a donutí nás dočíst ho až do samého konce. Knize dávám. . .

10/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Megaknihám. O knize si můžete přečíst zde.

3 komentáře:

  1. Opět jedna z knih, na které se pořád chystám, ale ještě jsem se k nim nedostala. Po Tvé nádherné recenzi ale asi přijde její čas. Opravdu moc krásně napsáno :)
    Hezké pondělí,
    K

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Knihu mám doma a plánuji ji na léto,tak snad se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejdřív jsem si chtěla Zlodějku knih přečíst, pak ne, pak zase jo a pak ne. Po tvé recenzi si myslím, že si ji přečtu. Ale jak se znám, tak než se k ní doopravdy dostanu, změním názor ještě desetkrát :D

    OdpovědětVymazat