21. března 2016

Booxy - recenze





Už nějakou dobu funguje nová aplikace Booxy od serveru ČBDB, ale já jsem ji zatím neměla příležitost a musím se přiznat ani chuť vyzkoušet. S několika aplikacemi podobných serverů jsem už přišla do styku a pokaždé mě doopravdy zklamaly. Aplikace, které obvykle nedosahovaly ani možností internetové stránky, jsem většinou po pár dnech mazala z telefonu. Ale vypadá to, že tentokrát mám naději. :)

Zdá se, že Booxy sice nenabízí nic zvlášť originálního, s čím bychom se dosud nesetkali na webových stránkách, ale na druhou stranu má potenciál zaplnit mezeru, která mezi českými knižními aplikacemi zcela zjevně je. Konečně se setkáváme s aplikací, která poskytuje to samé, co server a ještě něco málo navíc.

V momentě, kdy si aplikaci poprvé otevřeme, se může zdát poněkud nepřehledná a komplikovaná, ale určitě se vyplatí se jí probrat a člověk se postupně zorientuje. Navíc je zde mnoho možností vypnout si panely, které nebudeme potřebovat, a tak se nám postupně aplikace přizpůsobí na míru a orientace se výrazně vylepší. Některé funkce se mohou zdát až zbytečné, jako například nejnovější příspěvky na fóru a podobně. I když i to je pravděpodobně o vkusu a o tom, co vás nejvíce zajímá. Tato nevýhoda je tím pádem i výhodou, jelikož si každý pravděpodobně najde to své.

Jednou z nových, zajímavých funkcí je i doporučování knih na míru, podle vámi zvolených preferencí a knih, které máte uložené v oblíbených a přečtených. Bohužel tato funkce samozřejmě nefunguje perfektně, občas doporučuje knihy, které nemají nic společného s naším vkusem, ale počítač koneckonců není člověk, a tak od něj nemůžeme čekat, že by se dokázal vcítit přímo do duše.

Co naopak funguje překvapivě dobře, je identifikování knih po naskenování kódu. Alespoň na mém tabletu se kódy načítají úplně bez problému a aplikace dokáže rychle spojit kód s konkrétní knihou. Vím, že to je hodně i o kvalitě fotoaparátu, protože jsem slyšela, že to některým lidem nefunguje, ale alespoň já si nemám na co stěžovat.

Velkým plusem aplikace je také pěkný minimalistický design vyvedený v kontrastních barvách, díky kterým se dobře čtou delší texty jako anotace nebo recenze. Myslím, že to je stejné jako u knih. Nemáme je soudit podle obálky, ale všichni to koneckonců dělají. Této aplikaci pěkný design hodně napomáhá, stejně jako dlaždicovité zobrazení knížek v seznamech.

Pomocí aplikace také můžete kontaktovat další uživatele a chatovat s nimi. Je otázkou, jestli tato funkce v dnešní době, kdy všichni chatují na sociálních sítích, není pouze zbytečností. Podle mě má být knižní aplikace výhradně o knihách, ale to je věc názoru. Na druhou stranu, možná by mohla v budoucnu napomáhat seznamování knihomolů, spisovatelů a milovníků knih.

Z toho, co jsem vyzkoušela, je zatím Booxy to nejlepší, ale i přesto má stále co dohánět. Jako například komplikovanost nebo špatné značení, takže nějakou dobu trvá než objevíme potřebná tlačítka. Také mi docela vadí, že aplikace funguje pouze, když je zařízení ototčeno  na šířku, což je dost nepraktické. Zatím si ale určitě Booxy v telefonu ponechám a budu ho používat. Aplikaci dávám . . .

7/10

  Koukněte na ČBDB, kde se o aplikaci Booxy (odkaz) dozvíte víc.

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze!! :)
    Aplikace mě zaujala úplně maximálně, takže nakonec budu psát recenzi také :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky, přiznejte se - že Vás zaujala hlavně ta výhra? :D (dělám si srandu, i když jsem po té soutěži taky mlsně koukala). Bohužel pro mě takové aplikace moc nejsou. Jsem ale ráda, že Vám se líbí :).

      Vymazat
  2. Také se chystám aplikaci pořádně ozkoušet a napsat recenzi. Ta tvoje je moc pěkná :)

    OdpovědětVymazat
  3. ČBDB nemám, už mám účty na Databázi a Goodreads, už bych toho měla moc :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Mě to normálně funguje na výšku...

    OdpovědětVymazat
  5. Aplikaci jsem také zkoušela a přijde mi fajn. Ale nevidím důvod, proč mít seznamy přečtených knih atd. na padesáti stránkách, takže ji trvale používat nebudu.

    OdpovědětVymazat