26. března 2016

Marťan - RC recenze

 

 

MarťanMarťan

Autor: Andy Weir
Překladatel: Michal Prokop
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2015
Počet stran: 344

Celá mise Ares 3 na Marsu šla skvěle, dokud nepřišla písečná bouře a astronauti se nemuseli rychle vrátit na oběžnou dráhu. Ovšem bez Marka Watneyho, botanika a strojního inženýra výpravy, kterého propíchla ulomená anténa a zůstal na Marsu ležet mrtvý.

Mark samotný, si když se probere v porušeném skafandru, mrtvý vůbec nepřipadá. Brzy si ale začíná uvědomovat, že zůstal na chladné planetě úplně sám, odkázán pouze na sebe a stanici, která zde zbyla po jejich výpravě. Mark nemá, jak komunikovat se Zemí a jediný způsob, jak by se mohl zachránit, vidí v cestě k 3200 kilometrů vzdálenému kráteru, kam za několik let přiletí další mise. Než se na cestu vydá, musí na povrchu Marsu přežít tři roky se zásobami na pouhých 340 dní. Vynalézavý Mark má již brzy plán jak dlouhý pobyt na Marsu přečkat, a to ještě netuší, celá Země bojuje za jeho osud . . .

Příběh trosečníka, který skončil sám na Marsu, představuje naši noční můru. Většině lidí by stačilo ztratit se na pár dnů někde v horách a složilo by je to. Ne ale Marka Watneyho. Andy Weir nám předkládá optimistického hrdinu, který se nevzdává ani v těch nejsložitějších situacích. Marka si zkrátka musí každý oblíbit. Je to zkrátka kluk do nepohody, který se neztratí. Přestože jsem samozřejmě nemohla vědět, jak to dopadne, ani na chviličku mě nenapadlo, že by to snad Mark nezvládnul. Člověk jako on, který má spoustu štěstí, stejně jako rozumu, je ideálním hrdinou jakéhokoli příběhu.

Andy Weir se rozhodně nebál pustit do technických detailů a poskytuje čtenáři široké spektrum informací napříč mnoha obory. Přestože by to mohlo mnohé čtenáře odradit, tak se nemusejí bát. Navzdory tomu, že je kniha doslova napumpovaná složitými chemickými procesy a popisy technologií, autorovi se to podařilo podat tak, že se to čte doslova samo a člověk si z toho ještě něco odnese.

Kniha přímo srší vtipem a lehkostí, Mark Watney čtenáři pomocí svých deníku a vtipnou formou předává své zážitky z Marsu, ať jsou jakkoli strašné. Přes všechny Markovi skvělé vlasnosti a schopnost vyrovnávat se s humorem s každou situaci, nezapomněl Andy Weir vytvořit svého hrdinu dostatečně lidského na to, aby mu čtenáři mohli věřit, že někdo takový doopravdy existuje. A tak občas nebaví Mark jenom svými řečmi, ale také svým chováním.

Jsem přesvědčená, že nepřeháním, když tu napíšu, že Marťan je Robinsonem Crusoe budoucnosti. S originálním námětem, který dosud nikdo nepředvedl a čtivým stylem, který nikoho nenechá na pochybách, že Andy Wier je zkrátka autor, který opravdu "umí". Knize dávám . . .

10/10

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Martinus.cz. O knize si můžete přečíst zde.

7 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :)
    Kniha na mě čeká a já se nemohu dočkat na její čtení. Mám trochu strach z té techniky, ale věřím, že to půjde kolem, protože námět je vážně skvělý :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze! Za mě byl Marťan taky dobrý - i když prvních sedmdesát stran jsem protrpěla a chtěla jsem to odložit. Pak je to ale jízda a Mark je prostě boží. Opravdu geniální postava, dlouho jsem se nesetkala s tak podařeným hlavním hrdinou :)

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu špičková recenze. :) Sice jsem knížku nečetla, ale film mi bohatě stačil, brečela jsem jako želva a už ho nikdy nechci vidět:DD

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se mi tvoje recenze líbí a znovu mě utvrdila v tom, že si knihu musím stůj co stůj pořídit a přečíst!

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektní recenze! :) Na knihu už jsem četla celou řadu pozitivních ohlasů a fakt se těším, až se k ní dostanu. Máme ji doma, ale momentálně ji má pod dohledem bratr a nechce se podělit :D

    OdpovědětVymazat
  6. Martaň není zrovna můj šálek čaje, ale poslední dobou čtu jednu pochvalnou recenzi za druhou. Mám dojem, že mi to brzy asi nedá a přečtu si ho :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nečtu sci-fi žánr, ale Marťan mě přesto láká. Myslím, že od něj se asi opravdu jednou zlákat nechám.

    OdpovědětVymazat