23. dubna 2016

Literární spolek Laury Sněžné - Recenze

 

 

Literární spolek Laury SněžnéLiterární spolek Laury Sněžné

Autor: Pasi Ilmari Jaaskelainen
Překladatel: Vladimír Piskoř
Nakladatelství: Paseka

Rok vydání: 2015
Počet stran: 320

Kniha, která zaujme už svou obálkou, nás zavádí do malého finského městečka Zaječín, ve kterém žije i místní rodačka, spisovatelka Laura Sněžná, velmi úspěšná autorka knížek pro děti. Před desítkami let Laura Sněžná založila spolek pro deset mladých talentů a postupně díky Literární spolku vychovala devět nejúspěšnějších fisnkých spisovatelů. Akorát desátá židle v čítarně u Laury Sněžné zůstala prázdná a stále čeká na posledního člena . . .

Ella Milanová se do svého rodného městečka vrátila jakožto zastupující učitelka literatury. Brzy se jí ovšem do ruky dostane podivný výtisk Dostojevského Zločinu a trestu, ve kterém Soňa Marmeladova zastřelí Raskolnika. Ukáže se, že některé knihy z místní knihovny jsou nakaženy "knižním morem". Kvůli pátrání se tak Ella seznámí s jednou ze členek Literárního spolku Laury Sněžné. I díky tomu se Laura dostane k jedné její povídce a již brzy z ní udělá poslední, desátou členku spolku. Ella se tak dostává do zvláštního společenství, kde jsou běžná podivná zmizení, záhadná minulost i Hra, kterou spolu spisovatelé po setmění hrají, aby získali potřebný materiál do svých knih.

Pasi Ilmari Jaaskelainen nám předkládá knihu, která tu dosud nebyla. Přesto není knihou pro každého. Literární spolek Laury Sněžné je velmi atypický, ale lidé, kteří milují knihy nebo je dokonce sami píšou, si jí pravdpěodobně oblíbí. Pokud víte, jak spisovatel přemýšlí, dovedete si snadno představit, že Literární spolek Laury Sněžné může být skutečný. Kniha vás snadno začne fascinovat a budete se sami sebe ptát, jak se autorce podařilo zařídit, že přestože je její kniha natolik realitě vzdálená, tak ve skutečnosti působí opravdově.

Literární spolek Laury Sněžné je fascinující dílo, které poukazuje na to, že severská literatura rozhodně není jenom krimi a thrillery. Přesto vás z této knihy bude mrazit po zádech. Patří zkrátka mezi ty knihy, která si buď oblíbite a nebo jich budete mít plné zuby. Stejně tak jako autorův specifický styl psaní, který je velmi čtivý, ale úplně jiný než na jaký jsou běžní čtenáři zvyklí a tak chvíli trvá než si na něj čtenář zvykne.

Samotná Ella Milanová není nijak zvláštní postavou, ale je zde tou osobou, kterou autor používá jako nástroj k postupnému poodhalování záhad Zaječína čtenáři, který je tak začíná objevovat současně s Ellou Milanovou. Nakonec se proto může stát, že bude mít pocit, jako kdyby byl hlavní postavou knihy on sám. Nezajímavost hlavní postavy ale rozhodně kompenzuje rozmanitost těch dalších. Každý z devíti zbývajících členů literárního spolku Laury Sněžné je něčím naprostio specifický a v jeho knihách se odráží i jeho chování ve skutečném životě. Bohužel o Lauře Sněžné a některých dalších postavách nám toho mnoho odhaleno nebude, ale to už k této knize patří, musíme si zvyknout, že si zachovává svá tajemství.

Bohužel tedy všechny zápletky nerozřešíme a některé zkrátka zůstanou na naší fantazii. Na druhou stranu, některé věci jsou v knize celkem snadno předvídatelné a autor si dal pozor, aby je nakonec nechal dopadnout tak, jak čtenář předpokládá a uspokojil ho tím. Přesto po dočtení knihy zůstává ve čtenáři pocit, že zkrátka nepochopil úplně všechno.

Literární spolek Laury Sněžné je výjimečná, naprosto originální kniha, která ale bohužel nesedne úplně každému. A přestože nepatří ani do žánru krimi nebo mezi thrillery jasně dokazuje, že literatura těchto severních krajin si zkrátka nemůže svou mrazivost a chlad opustit, takže nás bude provázet i v této knize. Přesto je ho tak akorát, takže je čtenář napjatý, ale zároveń ho to příliš nerozruší. Knize dávám . . .

7/10

9 komentářů:

  1. Skvělá recenze, na knihu se dlouho chystám. Tuším, že by se mi mohla líbit a navíc ta obálka je prostě báječná :)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Veľmi pekne povedané. Táto kniha je celkom dobrá, ale ako si povedala, nesedne práve každému. Ak budem môcť, prečítam si ju. Som rada, že sa ti páčila na 7/10. ešte uvidím, ako sa bude páčiť mne. A krásna recenzia :D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezká recenze! :) Na Literární spolek Laury Sněžné jsem se dívala někdy nedávno na stránkách jednoho knihkupectví... a celkově už jsem o něm četla snad i u tebe na blogu. Knihu si chci stále přečíst, ale s mým časem na nakupování nových knih to je fakt hrozný :D
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  5. Knížku vůbec neznám - ani podle názvu, ani podle obálky. Bohužel vzhledem k tomu, že nesedne úplně každému, by mě s největší pravděpodobností nejspíš nezaujala.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  6. Knizku znam jen od videni, libi se mi ta obalka

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezká recenze, já se na tuto knihu chystám už tisíc let, tak snad na ni brzy dojde - což říkám o desítkách knih. Přeji krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
  8. Na Lauru Sněžnou jsem četla vesměs velmi pozitivní recenze a severskou literaturu mám ráda, ať už krimi nebo humor nebo cokoliv, takže po ní nejspíš někdy sáhnu. Zápletky týkající se spisovatelů nebo literatury celkově mě většinou vždycky zaujmou.

    OdpovědětVymazat
  9. Původně jsem si knihu chtěla přečíst, ale pak jsem si to rozmyslela. Teď po tvé recenzi opět váhám, zda si ji přečíst nebo ne...

    OdpovědětVymazat