5. června 2016

Kurýr - RC recenze

 

 

KurýrKurýr

Autor: Zbyněk Hrkal
Nakladatelství: Brána

Počet stran: 216

Rok vydání: 2016

Když se Martinu Kellerovi, soukromému detektivovi žijícímu na Floridě, dostane do ruky případ zámožné paničky, která hledá svého ztraceného vnuka, udělá mu to radost. Už ho přestalo bavit sledovat nevěrné manželky a toto konečně vypadá na skutečný případ. Spolu se svou přítelkyní a spolupracovnicí Evou se vydává do Singapuru, kam stopy mladého Browna vedou naposledy. Po příletu do Singapuru ovšem brzy zjišťují, že Browna možná potkalo něco víc než jen nenadálá chuť prchnout ze stereotypního prostředí . . .

Kniha Kurýr je zajímavým mixem thrilleru, detektivky a cestopisu. Zbyněk Hrkal, profesor a výzkumník, nás ve svém novém románu zavádí na místa, která sám navštívil. V Kurýrovi se tak podíváme nejen na Floridu a do Singapuru, ale také do džunglí Zlatého trojúhelníku, posovětských republik Střední Asie, skotského ostrova Skye nebo luxusního pouštního Dubaje.

Z Kurýra jsem byla svým způsobem dost rozpolcená. Na jednu stranu byla kniha neuvěřitelně čtivá a zábavná, ale takovým tím masovým stylem, že mi to trochu připomínalo dobrodružnou literaturu z Divokého západu, která mívala x dílů. Tento dojem podporuje i fakt, že jde o poměrně krátkou knížku, kde akce neustále střídá akci a nedočkáme se zde žádných popisů krajiny ani lidí. Celý námět autor mohl propracovat trochu do hloubky, ne jen skákat od jedné klíčové události k další.

Kurýr také slibuje návštěvu mnoha míst po celé zemi. To je sice moc hezké, ale Hrkal používá tyto místa opravdu jenom jako kulisu pro zvýšení zajímavosti děje. Alespoň většinu z nich. Pravda je taková, že většina situací z knihy by mohla být zasazena na mnohá jiná místa planety a čtenář by se nad tím ani nepozastavil.

Hrkalovi hlavní postavy, Martin a Eva, jsou typičtí detektivové v tomto typu knih. Člověk si je oblíbí, musí si je oblíbit, ale troufám si říci, že po přečtení dvou dalších knih na ně snadno zapomene a při nadnesení jejich jména už ho nenapadne nic jiného než "Kdo?". Hledaný mladý Brown je postavou mnohem zajímavější a je velká škoda, že v knize není nijak zvlášť propracovaný. Ve skutečnosti se s ním čtenář ani pořádně neseznámí, nedoví se proč se mi stalo to co se stalo.

Co mě u knihy opravdu mrzelo, bylo že autor nijak nedovysvětlil celou situaci. Čtenář se nedozví, co se ve skutečnosti s Brownem stalo, pouze jak skončili naši detektivové, Martin a Eva. Na závěr zkrátka musím zkonstatovat, že přestože tato kniha baví a čte se rychle, nepřináší nic zvlášť nového, pouze zasazení již otřepaných dějů do jiných kulis a pár nových zajímavých nápadů, které ovšem nejsou více do hloubky rozpracovány. Knize dávám . . .

6/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Martinus.cz. O knize si můžete přečíst zde.

3 komentáře:

  1. Obálka si mě získala, tvoje hodnocení už míň, ale ta obálka!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Jak je již výše napsáno, je pravda, že ta obálka je vážně povedená, ale asi stojí jen za pokochání nad obálkou a zbytek asi jen, když se budu hodně nudit.
    http://mynameisnotamerica.blogspot.cz/ - budu ráda za nahlédnutí + mám tam zrovna soutěž.

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím co k tomu ještě dodat. Nádherná obálka, ale děj bude asi nic moc. :/
    Ale děkuju za to, že jsem si udělala jasno v tom jestli knihu koupit nebo ne. :D

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat