1. srpna 2016

Faktor Churchill - RC recenze

 

 

Faktor ChurchillFaktor Churchill

Autor: Boris Johnson
Překladatel: Pavel Bakič
Nakladatelství Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stran: 452

Během čtení knihy Faktor Churchill mě hned několikrát napadlo, zda-li jsem si na sebe tentokrát nevzala příliš velké sousto. Čtení to bylo bezpochyby zajímavé a fascinující, ale dokážu na něco takového v sedmnácti letech sepsat adekvátní recenzi? Odpověď na tuto otázku sice stále ještě neznám, ale na druhou stranu dobře vím, o čem chci v této recenzi psát. Jen těžko ovšem posoudím, zda jsem se autorem nenechala příliš ovlivnit. Začněme ale pěkně popořádku. . .

Winston Churchill . . . tento britský státník mě fascinoval tak nějak odjakživa. A přestože jsem toho o tomto muži věděla mnoho, vždycky jsem si kladla otázky. Jak se mu podařilo dovést Británii k vítězství ve válce? Kde bral všechnu tu svou nezdolnou energii, díky které ještě ve dvě v noci seděl ve vaně, diktoval své knihy a kouřil doutníky? Doufala jsem, že právě na tyto otázky by mi Boris Johnson mohl ve své knize Faktor Churchill odpovědět, jelikož slibovala něco jiného, než všechny ostatní biografie tohoto slavného Brita. A zčásti se mu to opravdu podařilo.

Britský politik a novinář ve své knize rozhodně nepřevypravuje Churchillův život, nýbrž nám poskytuje náhled do mentality tohoto muže a představu o tom, jak by Británie a celý svět dopadly, kdyby u toho onen faktor Churchill nebyl. Jistě, jsou to stále jenom spekulace a autor tak může jenom odhadovat, co by kdyby, ale na druhou stranu je zcela očividné, že právě Winston Churchill byl pro běh jednoho období dějin zcela klíčový.

Už od prvních stránek knihy je jasný autorův kladný postoj ke slavnému Britovi, jeho nádech si sebou nese kniha až do samého konce. Přesto se Boris Johnson nevyhýbá psaní o Churchillových chybách, kterých bylo požehnaně. I v těchto pasážích ale jasně vyznívá, že autor bere Churchilla jako muže, který toho hodně vykonal a tím pádem se musel dopustit i mnohých chyb. Svým způsobem nejeden Churchillův přešlap omlouvá, ale věřím, že čtenáři mu to rádi u tohoto hrdiny druhé světové války rádi odpustí.




Díky autorovu osobitému stylu psaní, mě kniha zaujala už od  první stránky a navzdory tématu, o kterém pojednáva, byla překvapivě čtivá. Rozhodně nečekejte zdlouhavé popisy ani holá fakta, Boris Johnson se do studia Churchilla pouští s dostatkem britského humoru i nápadů, jak knihu ozvláštnit.

Trochu nepříjemný je styl, jakým autor předkládá své názory. V této knize neexistuje žádné myslím si, nebo domnívám se. . . Názory jsou do textu zasazeny stejně jako kdyby to byla doložená fakta, a tak je někdy těžké je od sebe vzájemně rozlišit a udělat si vlastní představu o probíraných tématech.

Navzdory tomu je Faktor Churchill povedená kniha, která se jak svým obsahem tak stylem liší od těch stovek dalších, které už o Winstonu Churchillovi vznikly. Ze stran knihy přímo sálá britská hrdost, jak na historii své země, tak na jejího nejznámějšího muže. Navíc se rozhodně nemusíte obávat chronologického výčtu událostí, právě naopak. Boris Johnson vás zavede, jak do nejslavněších momentů britských dějin, tak do Churchillova soukromí a pokusí se pochopit složité tajemství, díky kterému se mu dařilo být přes šedesát let aktivní nejen jako politik, ale také jako spisovatel a voják. Knize dávám . . .

 8/10 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Martinus.cz . O knize si můžete přečíst tady.

1 komentář:

  1. Tuhle knížku potřebuju! Sice nejsem velkou fanynkou jejího autora, ale nejspíš to zkousnu. Děkuji za fajn recenzi :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat