17. září 2016

Cesta napříč Evropou jen s tím, co se vám vejde do kapes (Nalehko - RC recenze)

 

NalehkoNalehko

Autor: Clara Bensenová
Překladatel: Viktor Faktor
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Metafora
Počet stránek: 216

Seznámili se na seznamce. Ona, žena, kterou v mladém věku postihla existenční krize a nyní se rozhodla, že je načase začít opět žít. A on, svérázný profesor, který odmítá stálé hodnoty a život je pro něj jedním velkým překvapením.

Před dvěma lety by Claru nikdy nenapadlo udělat to, co jí nyní Jeff navrhuje. Byla premiantka třídy, která se vždycky řídila pravidly, ale po životní krizi je odhodlaná žít konečně bez závazků a vyzkoušet něco nového. Proto také přistoupí na šílený výlet, který chce podniknout Jeff, libující si v podivných experimentech jako například přežívání v popelnici. A tak se vypraví na cestu . . .

Nebyl by to ale Jeff, kdyby se rozhodl vyrazit na normální dovolenou. Clara s Jeffem jedou "nalehko". To znamená jednosměrnou letenku do Istanbulu, zpáteční z Londýna, doklady, platební kartu, zubní kartáček a to, co mají na sobě. Bez zavazadel se vypraví přes osm zemí, aniž by věděli, kde budou tu noc spát nebo co budou jíst . . .

Clara Bensenová nás v knížce Nalehko vezme na prazvláštní výlet napříč Evropou, který by možná ne každý z nás chtěl zažít, ale určitě je skvělé o něm číst. I Clara samotná si nebyla na počátku jistá, jestli je rozumné s Jeffem spolupracovat na tomto experimentu, ale během celé knížky sledujeme, jak se její pohled na celou věc mění. Z "šíleného" se stává skvělé a z "nerozumného" vcelku bezpečné.

Kniha kombinuje dohromady cestopis, romanci a filozofický román. Pokud ovšem očekáváte, že uslyšíte spoustu vzrušujících informací o cestě po Evropě, musím vás bohužel zklamat. Jeff s Clarou sice navštíví několik zajímavých míst a dozvíte se toho spoustu o atmosféře a obyvatelích zemí, do kterých naše dvojice zavítá, ale přesto je toto jen malá část celé knihy, velká část se točí kolem filozofických úvah Clary, která píše tuto knihu v první osobě. Takže nic pro lidi, kteří se těší na velké cestování, ale určitě skvělé počtení na horké letní dny.

Příběh se také hodně točí okolo milostného příběhu Clary a Jeffa, kteří udržují tzv. volný vztah, jelikož Jeff, navzdory tomu, že je věrný, nesnáší pocit, že je něčím svázaný a má předem předurčené, co se stane v příštím okamžiku. Nikde se sice nedozvíme, zda-li je Nalehko skutečný příběh, ale vzhledem k tomu, že se hlavní hrdinka také jmenuje Clara jako autorka, zdá se to poměrně pravděpodobné. Na druhou stranu nepůsobí některé situace příliš věrohodně, jako například vztah Clary a Jeffa, ale vždycky můžeme doufat, že se zázraky dějí, že?

Pokud máte rádi hlubokomyslné úvahy a různorodé citáty, rozhodně si v Nalehko přijdete na své, jelikož tato kniha je jimi doslova prošpikovaná. Jedná se o skvělé oddychové čtení na dlouhé letní dny, kterému ale zároveň nechybí myšlenka a trocha nečekaného dobrodružství, ze kterého by si, navzdory tomu co tvrdíme, každý z nás přál zažít alespoň kousek. Knize dávám . . .

8/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Martinus.cz. O knížce si můžete více přečíst zde.

1 komentář:

  1. O knize slyším poprvé, každopádně vypadá opravdu velmi lákavě! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat