5. prosince 2016

Návrat do dob odvážných dobrodruhů a bílých míst na mapách . . . (Cech objevitelů - RC recenze)

 

Cech objevitelů

Autor: Jon Baird, Kevin Costner
Ilustrátor: Rick Ross
Překladatel: Marek Čtrnáct
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 768

Zatoužili jste někdy v posledních přetechnizovaných letech, kdy se lidstvo chvástá tím, že ví o světě už téměř všechno a každé místo má už svůj název, po návratu do dob odvážných dobrodruhů a bílých míst na mapách? Právě toto vám umožňují Jon Baird a Kevin Costner ve své nejnovější knize, prvním díle série Cech objevitelů. Pokud budete chtít, vezmou vás na pátrání napříč celým světem na začátku 20. století, ve zlatém věku všech objevitelů a cestovatelů.

John Ogden vede jednotku nebezpečných mužů, se kterými bojuje právě tam, kde ho potřebují. Své poslání je ovšem donucen opustit, když mu mladý desátník Buchan přinese zprávu, že jeho bratr potřebuje nutně jeho pomoc. A tak se spolu se svou jednotkou a desátníkem Buchanem vydává na pátrání po osobách postižených zvláštní chorobou po celém světě.

Jeho bratr Artur Ogden byl členem klubu gentlemanů, kteří něco významného objevili nebo zažili nějaké velké dobrodružství na svých cestách, totiž Cechu objevitelů. Ovšem jeho odvěký rival, bratránek, odhalil, že většina členů Cechu objevitelů si svá dobrodružství jen vymyslela, aby se mohli stát členy. Artur se s ním tak vsadí, že objeví novou cestu na severní pól. Po cestě ho ovšem potká něco nesmírně divného a když se vrátí domů není už nikdy jako dřív. Trpí nějakou záhadnou chorobou. A někteří tvrdí, že je to protože spatřil Shambalu.

Shambala, tajemné město, po kterém nejeden z hrdinů naší knihy pátrá. Nikdo, kdo ho spatřil, si na něj ovšem nevzpomíná. A tak začíná zběsilá honička za bájným městem, které nemá dané místo, tvar ani velikost . . .


Cech objevitelů je nesmírně složitá kniha, která vás zavede do spletitého příběhu s mnoha postavami, které se každá snaží vybojovat si svůj cíl. Tento příběh ani nemá hlavního hrdinu, jelikož těch je tam téměř deset, každá se svou neuvěřitelnou a originální minulostí i součastností. Autoři v knize ukázali, že jsou opravdovými mistry dobrodružného vyprávění.

Příběh Shambaly je rozvinut na téměř osmiseti stránkách a to ještě ani velikost jednotlivých stránek není nijak drobná. Naopak jde o knížku úctyhodných rozměrů, kterou s sebou asi těžko budete nosit v kabelce, ale na druhou stranu mají v každé větě celé knihy autorové stále co říct. A to aniž by člověka začali nudit. Právě naopak, postarali se o to, aby se čtenáři nemohli od knihy ani na chvilku odtrhnout a museli se zamilovat do tohoto příběhu, který připomíná nejednoho velkého spisovatele minulého století.

Uznání patří rozhodně i ilustrátorovi Ricku Rossovi, který na knize odvedl neuvěřitelnou práci. Cech objevitelů je kniha veskrze nádherná s neuvěřitelnou grafickou podobou, která vás bude udivovat na každé další stránce. Nejenže všechny stránky jsou nabarveny tak, že vypadají jako staré celé století, ale kniha Cech objevitelů je napůl i komiksem a opravdu nádherným komiksem, který se volně prolíná s textem a vytváří tak naprosto jedinečný čtenářský zážitek, který jiné knihy nenabízí.

Pokud si tedy najdete dostatek času a chuti, rozhodně se nechte unést okouzlujícím vyprávěním autorů do minulosti, do dob velkých objevů a míst, na která ještě běloch nevkročil. Nádherné grafické zpracování navnadí tu správnou atmosféru a již brzy budete mít dojem, že je doopravdy rok 1917 a vy se právě prosekáváte amazonskou džunglí. Knize dávám . . .

9/10

Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji nakladatelství Omega. Knížku si můžete koupit tady.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Podle obálky mi kniha připomíná klasické Verneovky :) A i podle anotace vypadá hodně zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty ilustrace jsou opravdu krásné a také mi připomíná klasické Verneovky :)

    OdpovědětVymazat