20. dubna 2015

A do pyžam! - Divadelní recenze


A do pyžam!

Premiéra: 4. dubna 2003
Režie: Petr Hruška
Předloha: Marc Camoletti
Obsazení: Jiří Langmajer, David Suchařípa, Kamila Špráchalová, Nela Boudová . . .

Pokud se chcete večer ve městě pořádně zasmát nebo odreagovat, rozhodně vyražte na  "A do pyžam!" Právě kvůli tomu tu také tato skvělá komedie je. V divadle Palace se s ní setkáváme už od roku 2003 a stále se hraje, což rozhodně není náhoda. Neočekávejte nic epického nebo dramatického, ale jako komedie pro zábavu "A do pyžam" dobře poslouží.

Hra, jejímž prvotním a jediným úkolem je diváka pobavit, nám nabízí pohled na propletené osudy několika osob, které se kvůli řadě nedorozumění a lží zamotávají do sítě vztahů, ze které už není tak jednoduché uniknout. Setkáme se s hospodyní zaměněnou za milenku, milenkou zaměněnou za hospodyni, falešnou neteří a milencem manželky. Ani na konci hrdinové neodhalí všechna tajemství, o kterých ví pouze divák. O zábavu tedy není nouze. Zápletka se pro komedii dobře hodí, je jednoduchá i složitá zároveň a nemá hlubší myšlenku, která by diváka zbytečně zatěžovala.

Herecké výkony jsou podle očekávání vynikající. V různorodých rolích se blýsknou, jak hlavní hrdinové, Jiří Langmajer a David Suchařípa, v roli nejlepších přátel, tak i dámy. Ve verzi, kterou jsem viděla, to byly, Kamila Špráchalová, v roli nevěrné manželky, a Nela Boudová, v roli hospodyně. Celá hra se odehrává na jediném místě, v obývacím pokoji manželského páru, jde tedy zejména o konverzační hru, ve které velkou část zápletky pochopíme podle rozhovorů mezi postavami. Z výtvarné stránky tedy nejde o propracovanou hru, ale už jsem se zmínila, že na scéně u tohoto typu hry příliš nezáleží.

S čím si, ale zejména u Nely Boudové, tvůrci pohráli, byly kostýmy, které dotváří celkový obraz její osobnosti. Ostatní herci se zde pohybují zejména v civilu, ale na konci hry nechybí ani očekávaná pyžama, která přispívají ke komičnosti závěru hry.


A do pyžam! je komedie podle předlohy Marca Camolettiho, autora u nás dříve uváděných komedií "Anna, poklad rodiny" a "Na správné adrese", které se u nás dočkaly velkého úspěchu stejně jako už po delší dobu uváděná hra A do pyžam!, která je velmi dobrou volbou divadelní hry, s výborným obsazením a vtipnou zápletkou, pro každého kdo má smysl pro humor. Hře dávám . . .

8/10

Zdroj obrázků - www.divadlopalace.cz

1 komentář:

  1. Skvělá recenze :) Divadlo mám ráda a zrovna tohle představení bych ráda viděla :)

    OdpovědětVymazat