11. dubna 2015

V šedých tónech - recenze


V šedých tónech

Autor: Ruta Sepetysová
Nakldatelství: COOBOO
Překladatel: Petr Eliáš
Rok vydání: 2013

Patnáctiletá Lina žije v Litvě v roce 1941, brzy po jejím obsazení Sověty. Lina se těší, že nastoupí na uměleckou školu, ale jednoho dne k nim domů vrazí tajná policie a Lina s matkou a bratrem jsou odvezeni jako další tisíce Litevčanů do pracovních táborů. Ocitají se ve vlakovém vagónu spolu s dalšími deportovanými, aniž by věděli, kam je vezou, ani co se s nimi stane. Nejhorší pro ně ale je, že netuší, co se stalo s jejich otcem, rektorem na univerzitě. Lina doufá, že pokud bude na bílé kapesníky kreslit, co se děje kolem nich a potom je "pošle" dál, jednoho dne je otec najde a přijede si pro ně. Brzy se ale kresba stává pro Linu jedinou možností, jak může zaznamenat hrůzy, které na své cestě uvidí, aby o nich slyšeli i další generace a zároveň si uchovat naději, že jednou se opět vrátí do Litvi ke svému životu.

"Přemýšleli jste někdy o tom, jakou cenu má lidský život? To ráno měl ten bráškův cenu kapesních hodinek." (str. 26)

Kniha V šedých tónech mě zaujala už svou obálkou, když jsem spatřila rašící zelený lísteček, značící naději. Její druhý, skrytý význam, který by přitom mohl být tak očividný, ale úplně pochopíme, až když knihu dočteme. U Šedých tónů budeme prožívat pocity nevinných lidí spolu s hlavními hrdiny, kteří neztrácejí naději a věrnost svému národu.

V šedých tónech se liší od mnoha známých děl, která pojednávají o koncentračních táborech a zvěrstvech, která páchali Němci, tím že tyto se dějí na opačné straně bojové linie, u Rusů. Příliš často se mluví o tom, co provedli Němci, ale na jejich protivníky se častokrát zapomíná. Stejně jako na promlčené tisíce lidí, kteří byli vězněni v pracovních táborech na Sibiři. Možná nás překvapí, jak obyčejné litevské děti nenávidí Stalina, muže, který směl za války bez trestu sedět u stejného stolu jako Churchill a Roosevelt, zatímco v Rusku vykonávala sovětská policie jeho vůli zatýkáním tisíců vzdělaných.

Knížka nám ukazuje nejen, co se dělo, ale také pocity a chování mnoha lidí, kteří se v tomto prostředí pohybovali. Některým Sověti zlomili vůli, jiní zůstali sami sebou až do úplného konce. Příběh nám ukazuje, že ani ruským vojákům to nebylo lhostejné. Vždyť to byl nakonec právě jeden ze Sovětů, který zachránil v tichosti život stovkám dětí, tím že do pracovního tábora poslal kontrolu. Zdá se, že pracovní tábory na Sibiři nebyly tak kruté jako koncentrační tábory, ale tito lidé umírali pomalu, na podchlazení, horečky a kurděje.

Lina se na počátku jeví jako celkem obyčejná dívka, která má jednoho velkého koníčka - kresbu. Jak s ní ale prožíváme víc a víc, pomalu objevujeme její skrytou naději a odvahu, ale i strach, že nakonec zůstane sama. Narozdíl od jiných, starších osob, ale mají mladí stále chuť žít, mají pocit, že ještě nic neprožili a nechtějí, aby jejich poslední vzpomínky byly na sibiřský pracovní tábor. Proto se, narozdíl od ostatních, nevzdávají a věří v lepší budoucnost, což jim nakonec umožní přežít.

Ruta Sepetysová nám představuje ucelený pohled na příběh jedné litevské rodiny, který se odehrává během téměř pěti let, inspirovaný životem příbuzných autorčina otce, který utekl z Litvy za druhé světové války do Ameriky. Rutin styl psaní je velmi čtivý, věrně zobrazuje pocity hrdinů a dojímá nás až k slzám. Knize dávám . . .

10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat