20. května 2015

Dívka, která bojovala za vzdělání. Kdo je vlastně Malála?

Já jsem Malála - Recenze

 

Já jsem Malála

Autor: Malála Júsufzajová a Christina Lambová
Překladatel: Kamila Weiserová
Nakladatelství: IKAR
Rok vydání: 2014

Slyšeli jste o Malále? Na podzim roku 2012 byla do světa vypuštěna zpráva o postřelení teprve patnáctileté Malály, pakistánské dívky, která bojovala za práva na vzdělání, Talibánem. Tato knihy vypráví její příběh, a to od jejího narození až po chvíle strávené v Anglii.

Malála se narodila jako první dítě do muslimské rodiny, žijící v Mingoře, v údolí Svát. Její otec byl čerstvým majitelem a ředitelem divčí a chlapecké školy. Když se vlády ujal Talibán, tak Malála teprve jako jedenáctiletá začala poskytovat rozhovory o životě dívek v Pakistánu. Brzy poté začala pod pseudonymem psát blog z běžného života dívek pod nadvládou Talibánu. Její otec ji odmalička podporoval ve vzdělání a jakmile byla možnost vzdělávat se omezena, začala Malála veřejně mluvit o právech na vzdělání .V roce 2012 cestou autobusem ze školy byla z blízkosti postřelena do hlavy a zázračně byla zachráněna. Nyní žije v Birminghanu a nadále se svým otcem bojuje za vzdělání . . .

gty_malala_yousafzai_quote_ll_131004_wmain
"Pocházím ze země, jež vznikla o půlnoci. Když jsem se ocitla na prahu smrti, právě minulo poledne." (str. 9)


Můj názor
Možnost nahlédnout do běžného života pakistánské dívky a zároveň pochopit politickou a kulturní situaci v Pakistánu, to nám nabízí knížka Já jsem Malála. Já jsem Malála je autobiografie, která ale i člověku, který netuší o pakistánské politice vůbec nic, od začátku vysvětluje celý systém a historii. Nechá vá nás nahlédnout do tajemství svátské kultury, života v Pakistánu a islámu. 


"Nechci, abych byla pro lidi "dívkou, kterou postřelili talibánci", ale "dívkou, která bojovala za vzdělání". Tohle je věc, jíž chci zasvětit svůj život." (str. 294)
 
Pokud vás zajímá, jak se v Pakistánů běžně žije, může vám Malála poskytnout poměrně ucelený obraz. Ona sama sice nepochází z tradiční rodiny a díky škole jejího otce, mají více prostředků než běžní lidé, ale popisuje všechno, co v Pakistánu od malička viděla a slyšela. Zjistíme, jak žijí lidé ve vzdálených vesnicích a jaké jsou jejich hlavní hodnoty. Přečteme si i o drobných příhodách z Malálina života. O tom, jak chovali králíka, jezdili na výlety se školou a jeli navštívit rodinu...

Knížka Já jsem Malála je protkaná autorčinou láskou ke Svátu a vzdělání. My, kterým se věčně nechce do školy, si těžko dokážeme představit, co škola znamenala pro Malálu a její kamarádky. A co si uvědomily, když zjistily, že už se do školy asi nepodívají. Malála popisuje nerovnost mezi dívkami a chlapci v Pakistánu a zklamání, kterým pro rodinu je narození dívky. Malála měla to štěstí, že ona zklamáním pro svého otce nebyla.

Když jsem četla Malálu, říkala jsem si, jak moc rozdílný a zároveň stejný život je tam a tady, v místech s úplně jinou kulturou. Četla jsem o tom, co se tam děje a říkala si, že o pakistánské politice vůbec nic nevím. Kniha je proložena přílohami s fotografiemi. Zaujalo mě hned věnování, které znělo takto:
"Všem dívkám, které se staly obětí bezpráví a byly umlčeny.  Když promluvíme společně, uslyší nás."

Já jsem Malála je knížka o dívce, která překonala svůj strach. O dívce, která věřila svým snům a ideálům a realizovala je. O dívce, která s kamarádkymi četla Stmívání a Sherlocka Holmese a řešila stejné problémy jako dívky po celém světě. Malálu musíte během čtení obdivovat, píše, jak moc se bála, ale nikdy to nevzdala, přestože to po ní její matka chtěla. Dokonce přežila smrtelný výstřel a dál bojuje za práva na vzdělání pro všechny děti na celém světě. Věřejně promlouvala v OSN a stala se držitelkou Nobelovy ceny míru. Je téměř stejně stará jako já a podívejte se, co dokázala. Člověka to nutí, aby přemýšlel nad tím, jestli by neměl více bojovat za to, co považuje za správné. Narodili jsme se do Evropy, máme dost jídla, čisté vody a zdravotnickou péči, takže máme mnohem větší štěstí než miliony dětí na celém světě a měli bychom toho využít. Knize dávám . . .

10/10

Zdrojem obrázku v textu jsou stránky www.ctvnews.ca, www.pakistantoday.com.pk a http://www.returnofkings.com/

16 komentářů:

  1. O příběhu této statečné dívky jde slyšela opravdu hodně, ale myslím, že i přesto kniha stojí za přečtení. Pro lepší pochopení Pákistánské kultury a tak.
    Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně s tím souhlasím. Tahle knížka sice byla hodně o Malále, ale ještě víc o životě v těchto končinách.

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze. O této dívce slyším úplně prvně a proto mě to velice zaujalo. Asi se nijak neorientuji ve světě a jeho dění, když nevím nic o této slečně.

    Artis, www.freeday.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V době, kdy ji postřelili, tak jsem toho o ní taky moc neslyšela. Bylo to už docela dávno, mě v tehdy bylo jedenáct, takže jsem se o světové dění také moc nezajímala.

      Vymazat
  3. Proto to budu mít na pokračování ! knižka zajímavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, na tyto články od tebe se moc těším. Někdy mě mrzí, že můj blog už je orientovaný vpodstatě jenom knižně. :(

      Vymazat
  4. co jsem slyšela, tak je to stejně jen loutka svýho táty, ale těžko soudit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je jím a jeho názory ovlivněná. A je jasný, že k němu hodně vzhlíží. Ale asi bych ji nenazvala jeho loutkou, spíš pracují spolu na něčem, co považují za správné. Ale jak píšeš, těžko soudit.

      Vymazat
    2. Sarushef : Přečti si tu knížku a uvidíš? Možná se pak za reakci co jsi tu napsal(a) zastydíš. Vzdělanost za kterou bojuje je právě to co tu všude(i u nás) chybí a právě z ní vyvstává prostor pro rozvíjení radikálních a jiných neduhů.

      Vymazat
    3. Sarushef : Přečti si tu knížku a uvidíš? Možná se pak za reakci co jsi tu napsal(a) zastydíš. Vzdělanost za kterou bojuje je právě to co tu všude(i u nás) chybí a právě z ní vyvstává prostor pro rozvíjení radikálních a jiných neduhů.

      Vymazat
  5. Počula som toho o nej dosť, no knihu som nečítala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K přečtení vřele doporučuji. Pokud tě zajímá politika, tak určitě, ale je skvělá i pro laika jako jsem já.

      Vymazat
  6. Vypadá opravdu hodně zajímavě :)


    PS: Právě u mě probíhá GIVEAWAY, budu moc ráda, když se zapojíš!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je skvělá. S tou soutěží se omlouvám, ale nebudu si tě přidávat do GFC kvůli soutěži. :( Určitě se ale na tvůj blog občas podívám a třeba si tě přidám, pokud mě tvoje články zaujmou.

      Vymazat
  7. Povedená recenze! :) O Malále jsem slyšela, ale o knížce jsem až doteď nevěděla. Zní fakt zajímavě, určitě se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vřele doporučuji. Zvlášť pokud se zajímaš o jiné kultury.

      Vymazat