12. května 2015

Erebos - Recenze

 

Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje . . .

 EREBOS –  Počítačová hra, která tě sledujeAutor: Ursula Poznanski
Překladatel: Karolína Kousalová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2011

Když ve škole jedna spolužačka Nickovi Dunmorovi podá počítačovou hru Erebos, kterou hrají téměř všichni ve škole, ani na chvíli ho nenapadne, že by to mohlo být něco jiného než jenom obyčejná hra. Jakmile ale poprvé do Erebosu vstoupí je jasné, že je něco jinak. Perfektní grafika, postavy, které s vámi komunikují jako obyčejní lidé a osobní informace o hráčích, které hra zná. Hráči navíc od hry začnou dostávat úkoly, které mají plnit i v reálném životě. Pokud se jim to podaří, dostanou se o úroveň výš, pokud ne, stihne je trest...

Můj názor
Erebos jsem si vybrala po přečtení skvělého Saecula od stejné autorky. Ursula Poznanska předvedla další várku napětí a zábavy pro mladé čtenáře, která rozhodně neurazí. Erebos bych sice neoznačila přímo jako thriller, ale spíš takové příjemné napínavé čtení promíchané s dobrodružstvím, romantikou a detektivkou.

Kniha se odehrává z části v reálném světě a z části ve světě počítačové hry, Erebosu. Já sama nejsem hráčkou adventur a podobných her, takže samozřejmě nědokážu posoudit do jaké míry byla hra vyjímečná, ale každému asi bude jasné, že běžná hra se nepromítá  do reality. Nejzvláštnější na Erebosu je, že ve chvílich, kdy jsem četla, jak se Nickova postava pohybuje ve hře, měla jsem spíše pocit, že čtu nějaké fantasy z vymyšleného světa. Erebos vás dokáže zaujmout i jako čtenáře, chcete zjistit, kdo je kterou postavou a jak celý herní příběh dopadne.

Nick je sice na první čtení sympaťák, ale už brzy jsem nemohla pochopit, jak mohl hře natolik propadnout. Erebos zároveň ukazuje hned několik případů velké závislosti, která je zde výborně popsána a svým způsobem i upozorňuje čtenáře na možné riziko. Jasně nám vysvětluje, že realita je realita a virtuální svět je pořád jenom v počítači.

Ursula si v knížce pohrává s nepředvídatelnými fakty, takže mě neustále něco překvapovalo a nic nebylo tak jak jsem očekávala. Příběh je plný akce a neustálých zvratů, takže rozhodně nehrozí, že by nastaly nudné dlouhé pasáže. Na druhou stranu není v knize věnováno příliš mnoho času popisům postav, takže pokud se na konci knihy dozvíte, že je Nick nadprůměrně vysoký a překvapí vás to, nic si z toho nedělejte. Knížce bych také vytkla to, že na konci zůstaly některé menší zápletky nedořešené a s celým koncem příběhu nejsem celkově moc spokojená, spousta věcí zůstala otevřená.

Pokud nad Erebosem přemýšlíte a zrovna byste si  chtěli přečíst něco napínavého, plného zvratů a nečekaných momentů, rozhodně si Erebos přečtěte. Je další skvělou knihou na kontě autorky thrillerů Ursuly Poznanski. Knize dávám . . .

8/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. O knížce si můžete přečíst tady.

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Na tuhle knížku se už opravdu dlouho chystám :) Vidím, že se mám na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu som už dávnejšie čítala a viem, že sa mi páčila, no k ďalej autorkinej tvorbe som sa akosi nedostala.:D

    OdpovědětVymazat
  3. To jsem četla a je to pecka :) Saeculum si chci taky přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  4. Saeculum jsem taky četla a taky se mi moc líbilo, takže je jasné, že se brzo pustím i do Erebosu :D Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ohohó, kniha A počítačové hry v jednom balíčku? Do toho jdu :D

    OdpovědětVymazat
  6. :D Tak to je teda vtipný :D Zrovna na Erebos dělám taky recenzi. Ve většině se shodujeme :)
    Skvělá recenze :)
    deny-paradise.blog.cz

    OdpovědětVymazat