2. července 2015

Atlas mraků - Recenze

 

Obrázek Atlas mrakůAtlas mraků

Autor: David Mitchell
Překladatel: Jana Housarová
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2012

Šest příběhů, zdánlivě nesouvisejících, to je Atlas mraků. Tato knížka nám nabízí pohled do historie pomocí osobitých příběhů, odehrávajících se po celém světě napříč časem. Setkáme se tedy s šesti vypravěči, kteří nám postupně vyprávějí svůj neobyčejný příběh. Ať už je to zadlužený skladatel nebo odhodlaná žena pátrající po velkém odhalení, všichni mají svůj vlastní příběh, který se přidává do složité spleti všech ostatních.

Atlas mraků je něčím úplně jiným, než na co jsme v našem literárním světě doposud zvyklý. Ukazuje nám šest příběhů, které můžeme sledovat, jak postupně ubíhají jeden po druhém a opět se odvíjejí jejich druhé části.  Spletitá dějová linka má ale smysl a nakonec jsem si uvědomila, jak to všechno do sebe zapadá.

Musím uznat, že šest promyšlených dějových linek, které se protínají, má své kouzlo. Ale co musím říct já za sebe, tak je to hlavně náročné na paměť. Musela jsem se neustále vracet ke starým příběhům, abych si vzpomněla na nějaké postavy a vybavila si zejména jména a názvy. Proto je celá kniha velmi náročná na čtení. Nejen že má přes 400 stránek, ale také vás nutí, abyste se neustále vraceli ke starým pasážím, takže přečíst a pochopit ji trvá opravdu delší dobu.

David Mitchell před bás ale postavil opravdu promyšlené a zajímavé dílo. Nebojí se zabíhat do podrobností a téměř nikdy se mu nestává, že by mu některé z vedlejších linek utekly a zůstaly nedořešené. Výborně prolíná popisné scény s těmi dějovými a navozuje tak pocit, že jsme s našimi hrdiny v místě příběhu.

Přesto všechno, co tu ale píšu, musím říct, že na mě kniha moc nezapůsobila. Většina lidí jí hodnotí opravdu kladně, dokonce i film podle její předlohy je velmi populární. Dokonce tak, že byl nyní uveden do kin v nové technologii Premiere art. Líbilo se mi, jak autor píše a musím uznat, že celý příběh je mistrně promyšlen, ale celkový dojem na mě kniha neudělala moc dobrý. Nejenže se mi velmi těžko četla, ale také mě rozhodila složitost příběhu.

Pokud máte chuť na něco složitějšího, k zamyšlení, co je velmi dobře a čtivě vyvedené, věřím, že Atlas mraků může být právě pro vás. Mně se ale  celkově příliš nelíbil, u jeho čtení jsem se nebavila, ani nebyla napnutá, jak to celé dopadne. Knize dávám. . .

6/10

Za poskytnutí e-knihy děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu si můžete objednat tady.

12 komentářů:

  1. Tohle byla jedna z nejzajímavějších knih, co jsem přečetla.
    Musím souhlasit s tvou recenzí, nečetlo se to snadno. Často jsem jí musela odkládat a zamýšlet se nad již uplynulými příběhy. Znovu si ji číst asi nebudu.
    Ale film je podle mě naprosto skvělej. Ten jsem viděla několikrát :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad filmem přemýšlím. V létě mám více času, tak bych možná zkoukla. Doporučila mi ho moje sestřenice, díky tomu jsem se vlastně pustila i do knihy.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Do Atlasu mraků se chci už delší dobu pustit, snad si na něj teď v létě konečně najdu čas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud budeš mít čas a budeš mít na něco takového chuť, tak si to určitě přečti. Mě to sice nezaujalo tak moc, abych kolem sebe šířila doporučení na tuhle knihu, ale mnoha lidem se to hodně líbilo.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle jsem viděla nejdříve zpracované ve filmu, uchvátilo mě to, ačkoli mě rozhodilo, že ani napotřetí jsme vše nepochopila. Právě ale nemám co číst, tak že bych se do toho pustila? Třeba to konečně pochopím vše.

    Artis, www.freeday.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Milujem knihy, ktoré sú napísané z pohľadu viacerých postáv, dej nie je taký jednotvárny a ak ti nesadne postava, nemáš chuť danú knihu hneď odložiť.
    A keď majú v sebe aj čosi z histórie, je to ešte lepšie.

    Atlas Mrakov som ešte nečítala a ani som o ňom nepočula, takže...vďaka zaň.
    Super recenzia :)

    ➳Heroines Never Fade

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jestli tě tato tématiky zaujala a těšíš se na něco k zamyšlení, určitě jdi do toho. Ráda si potom přečtu tvoji recenzi, abych věděla, jak se ti to líbilo.

      Vymazat
  7. Tak nevím, zda si to mám zkusit přečíst nebo ne. Vypadá to jako fakt zajímavá kniha, navíc úplně jiná než jsem doposud četla. Ale zase nejsem moc na složité knihy, a ještě když je to složité a příliš dlouhé. No fakt nevím, jestli to mám zkusit nebo ne.Recenzí jsem četla víc, hodně lidem se to fakt líbí, ale přece jen těch 400 složitých stránek. Ach jo :D
    Každopádně super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud na to nemáš vyloženě chuť, tak se do toho nepouštěj. Je to složité, radši si to nech na jindy, na dobu, kdy budeš chtít číst podobný druh knih.

      Vymazat
  8. Já byla z knihy nadšená! Ale chápu, že ne všem se musí líbit :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat