13. listopadu 2015

Patá vlna - Recenze

 

 

Pátá vlnaPátá vlna

Autor: Rick Yancey
Překladatel: Renata Heitelová
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2013
Počet stran: 448

Po první vlně vypadl proud, druhá pohltila ta největší města a celá pobřeží, třetí zabila všechny, kteří neměli imunitu. Při čtvrté vlně už nikdo netuší, kdo je člověk a kdo ne. A nyní se blíží pátá vlna . .

Šestnáctiletá Cassie netuší, co ji čeká, ale je si jistá, že poslední vlna bude mnohem horší než všechny předchozí. Od té doby, co přišla o celou rodinu, se schovává, je přesvědčená, že věřit může jenom sama sobě. Zdá se, že Jiní už jsou úplně všude. Její poslední nadějí je její mladší bratr, kterého jednoho dne unesli Jiní, ale Cassie věří, že je ještě stále naživu. Když při jeho hledání narazí na okouzlujícího Evana, musí se rozhodnout jestli může tomuto zvláštnímu člověku, který má možná klíčové informace k nalezení jejího bratra, důvěřovat . . .

Další kniha v řadě young adult dystopií? Ani náhodou. Pátá vlna je postapokalyptickou knihou, která se odehrává v podstatě v současnosti. Jistě, máme tu mladou, šestnáctiletou, naivní hrdinku, ale tím tato podobnost asi tak končí. Rick Yancey přichází s výborným nápadem a čtivým zpracováním. Tahle kniha rozhodně není plná toho, co všechno lidé v minulosti udělali špatně, tady jsou jen nevinnou obětí, které nezbývá než sledovat, jak její území zabírají vetřelci.

Přestože se Rick Yancey věnuje mimozemšťanům opravdu důkladně, není tato kniha o nich, ale zejména o lidech. O tom, jak se lidé chovají, když nemají na výběr, co všechno jsou ochotni udělat pro záchranu svého milovaného a především, jak snadné je s nimi manipulovat, když mají strach. Kniha ukazuje, jak snadno se lidé mění ve zvířata bez výdobytků moderní doby a jak snadno se začnou obracet proti sobě místo, aby se sjednotili a čelili hrozbě.
 


"Čas běžel pozpátku. První vlna nás vrátila do osmnáctého století. Další dvě nás srazily do mladší doby kamenné. Znovu se z nás stali lovci a sběrači, nomádi u paty pyramidy. Ale nebyli jsme připravení vzdát se naděje. Ještě ne. Bylo nás tu ještě dost s odhodláním bojovat . . ."






Hlavní hrdinka není v mnohém jiná. Je zejména mladou naivní dívkou, bláznivě zamilovanou, které se nějakým způsobem, většinou velkou dávkou náhody a štěstí, podařilo přežít to, co ostatní už dávno zabilo. Cassie není ani nijak zvlášť odvážná ani sympatická, ale je lidská, k čemuž má čtenář mnohem blíže, než k velkému hrdinství. Je vyděšená a zmatená, ale nevzdává se, protože má chuť žít a protože cítí, že někde je ještě její mladší bratříček, poslední člen rodiny, který jí zbyl.


Kniha je psána z mnoha pohledů, což jí sice přidává na čtivosti a zajímavosti, ale zároveň to dost komplikuje porozumění dějové lince, ve které se čtenář snadno zamotá. Přesto mi nezbývá, než tento druh zpracování příběhu ocenit. Autor skvěle střídal pohledy, dokázal se vcítit do mnoha různých osob, dokonce i do malého pětiletého dítěte a nic z toho nepůsobilo příliš uměle.

Páta vlna přišla na pulty českých knihkupectví před dvěma lety, ale na její filmové zpracování se budeme moci těšit až v lednu 2016. Musím říct, že alespoň podle mě se jak na roli Cassie, tak na roli Bena vybraní herci nehodí, snad akorát Evan se povedl. Přesto se na film moc těším, protože kniha byla úžasně čtivá a zápletka je opravdu zajímavá a dobře vystavěná, přestože její hrdinové mají více štěstí než rozumu. Knize dávám . . .

9/10

7 komentářů:

  1. Další pozitivní recenze na tuto knihu, že já si jí budu muset konečně přečíst, když mi ji všichni doporučují.. :D

    OdpovědětVymazat
  2. O knize už jsem slyšela, ale nikdy mě moc takové knihy nelákaly, já se pak spíše dívám na ty filmy :D Tohle vypadá opravdu povedeně :) Hezká recenze :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  3. Už strašně dlouho mím knihu na wishlistu, takže doufám, že se k ní opravdu brzy dostanu... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Postapokalyptické knihy i filmy mám hrozně ráda. Baví mě právě přemýšlet nad tím, co bysme jako lidstvo dělali, kdyby se nedejbože něco takovýho stalo. To bylo suprově popsáno v knize Den trifidů - hodně se tam řešilo, jestli je lepší šance na přežití, když se lidé semknou do jedné velké komunity nebo když zůstanou v malých skupinkách fungovat tzv. na vlastní pěst. Tahle kniha vypadá dobře, díky za recenzi!

    OdpovědětVymazat
  5. O knize jsem ještě neslyšela,ale vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  6. Sestřenice mi tuhle knihu doporučovala :) a po přečtení této recenze si knihu určitě přečtu.

    OdpovědětVymazat
  7. Nemyslela jsem si, že by mě tahle kniha mohla zajímat, ale evidentně jsem se spletla. Podle tvé recenze mi přijde dost zajímavá, takže se jí pokusím co nejdřív přečíst :)

    OdpovědětVymazat