21. listopadu 2015

Týden s Hunger games - Filmové adaptace




Ahoj,
můžu s radostí potvrdit, že jsem včera večer shlédla filmovou adaptaci druhé části posledního dílu Hunger games, Síly vzdoru. V předposledním článku Týdnu s Hunger games se tedy budeme věnovat právě filmovým adaptacím. Já miluji, když jsou filmové adaptace přesně podle knížky a to se u Hunger games více či méně povedlo v každém díle.

Hunger games - Aréna smrti
Přiznám se, že jsem první díl viděla v kině dřív než jsem četla knihu. Bylo mi třináct a na knižním trhu jsem se moc neorientovala, přestože jsem ráda četla. Nějak jsem netušila, že knižní předloha k filmu existuje. Po jeho shlédnutí jsem si to ale zjistila a brzy přečetla všechny díly. Myslím, že přestože byl první film od jiného režiséra a možná ne tolik podařený jako ty následující, tak pro mě bude navždycky tím filmem, který mě k Hunger games přivedl, na který si zřejmě nikdy nebudu stěžovat, protože já jsem si ho opravdu oblíbila.



Hunger games - Vražedná pomsta
Tak tohle je můj oblíbený film i knížka. Líbí se mi, jak se stále drží původního námětu hladových her, ale už se stává zároveň takovou zajímavější a není už jenom o touze mladé holky přežít. Ve Vražedné pomstě je mnohem více emocí, napětí a nakonec i šokující překvapení. Musím říct, že tady podle mě mělo filmové zpracování nejblíže ke knižnímu, a proto jsem si ho také tolik oblíbila.
 

Hunger games - Síla vzdoru 1. část
Tak tady to bylo opravdu slabší. Možná by se poslední díl dal stěsnat i do jednoho filmu, přestože potom by to bylo tak tak. Síla vzdoru 1. část mi připadala zbytečně natahovaná, obsahovala spoustu scén navíc, které akorát rozptylovaly moji pozornost. Přesto se i v tomto filmu najde pár chvil, které mám opravdu moc ráda. Jako když Katniss zpívala Oběšencův strom nebo vedla řeči o životě s Finnickem. Na můj vkus byl ale tento díl příliš rozvleklý.


Hunger games - Síla vzdoru 2. část
U posledního filmu se můžu jenom těžko rozhodnout, jestli se mi doopravdy líbil nebo vlastně vůbec. Po zdlouhavém začátku se to sice krásně rozeběhlo, z filmu se stal opravdový akčák, ale bohužel v tomto díle byly některé zásadní scény dost pozměněné, v knize se to stalo úplně jinak. Bylo vidět, že se režisér zaměřil na akčnost a napínavost filmu, proto některé situace z knihy Suzanne Collins výrazně pozměnil a zveličil. Naopak, drobným událostem, které knize dodávají na zajímavosti, nevěnoval příliš pozornosti. Není to tak, že by se mi poslední film nelíbil, akorát jsem od epického konce celé ságy očekávala něco víc, film, u které ho budu přilepená na obrazovku a budou mi téct slzy po tvářích. Toho jsem se bohužel nedočkala.

Otázka 6 - Které filmová adaptace je vaše nejoblíbenější? Už jste viděli Sílu vzdoru 2. část? (o soutěži zde)

3 komentáře:

  1. Najviac sa mi páči prvá kniha. Pri filmoch však neviem. Páčia sa mi jednotka aj dvojka asi rovnako. Aj keď niečo, čo nemá jednotka má dvojka a naopak. Síla vzdoru 1. časť. - tak tú si veľmi dobre vystihla. Oproti predchádzajúcim častiam bola horšia. Aj keď nie celkom hrozná. Sílu vzdoru 2 som ešte nevidela, ale ako som už spomínala, chystám sa na ňu.

    OdpovědětVymazat
  2. Otázka 6 Pro mě je nejlepší první film. Druhý se mi také líbil, jelikož je tam pořád aréna. Ale jak říkáš první část třetího dílu už mě tolik nenadchla, i když to pořád bylo dobré. Poslední část jsem bohužel ještě neviděla, ale snad to brzy napravím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Otázka 6: Já jsme zatím viděla jen první díl, což rozhodně musím napravit :-). Když už jsou konečně všechny díly, tak bych to mohla zkouknout třeba během týdne :-).

    OdpovědětVymazat