16. listopadu 2015

Týden s Hunger games - Suzanne Collins - Kdo je vlastně autorka?




Ahojky,
máme tu další článek z Týdne s Hunger games a tentokrát se podíváme na zoubek autorce, která, což už málokdo tuší, není podepsaná pouze pod touto jednou světoznámou sérií.

5 faktů o Suzanne
  • Narodila se 10. srpna 1962 v Connecticutu
  • Žije se svým manželem, dvěma dětmi a několika kočkami
  • Vystudovala dramatické psaní na NY University
  •  Psala scénáře k dětským televizním pořadům pro kanál Nickledeon a byla za ně nominována na cenu Emmy.
  • Je autorkou bestsellerové dystopické série Hunger games :D
Co možná nevíte . . . 
  • Prodalo se téměř 87 miliónů kopií jejích knih po celém světě.
  • Při psaní Hunger games se inspirovala starověkým mýtem o Theseovi a Minotaurovi
  •  Kromě Hunger games vydala i další knihy, které u nás nevyšly. Těmi jsou nejnovější autobiografická obrázková knížka Rok džungle a bestsellerová série Podzemní kroniky.
Pár slov o Podzemních kroníkách
Série podzemní kroniky je pentalogie vyprávějící o Gregorovi, chlapci z New Yorku, který se propadne kanálem do fantastického podzemního světa. V doprovodu své malé sesty, Boots, se setká s obřími šváby, netopýry, pavouky a krysami, ale také se společenstvím zvláštních lidí. Oni všichni už na něj čekali . . .

Pět dílů podzemních kronik (názvy přeloženy):
  1. Gregor Suchozemský
  2. Gregor a poselství trápení
  3. Gregor a prokletí teplokrevných
  4. Gregor a stopa tajemství
  5. Gregor a zákoník pařátu



Podzemní kroniky předcházely Hunger games, poslední díl byl vydán v roce 2007. V Česku Podzemní kroniky nikdy nevyšly. Suzanne Collins je zatím velmi úspěšná autorka a my můžeme jenom doufat, že se od ní dočkáme dalších skvělých děl.

Otázka 2 - Četli jste v angličtině od Suzanne nějakou další knihu kromě HG? Pokud by byly vydány v češtině pustily byste se do nich? (více informací o soutěži s HG zde.)

4 komentáře:

  1. Já četla jenom HG (a občas mě mátla ta jiná jména). Ani jsem nevěděla, že Podzemní kroniky existují :D Každopádně bych se do nich asi nepustila, ta anotace o kanálu a švábech mi bohatě stačí.

    OdpovědětVymazat
  2. V angličtine som od Suzanne Collinsovej nečítala ešte žiadnu knihu. A keďže je moja angličtina veľmi slabá, myslím, že ani nebudem. Nevedela som, že ma okrem HG aj iné knihy. Ale vyzerajú zaujímavo. A keby ich preložili do češtiny (resp. do slovenčiny) tak to si ich určite prečítam. :D

    OdpovědětVymazat
  3. V anglickém jazyce jsem nečetla ani Hunger Games. Já nejsem v angličtině tak dobrá, takže zatím jediná série, na kterou se v Aj chystám je Harry Potter :D. Ale kdyby se vydaly třeba Podzemní kroniky v češtině, tak bych si je ráda přečetla :-) Zní to zajímavě, ale bude to úplně jiný šálek čaje než HG - což je asi dobře :).

    OdpovědětVymazat
  4. To s tou legendou jsem vůbec nevěděla, překvapuje mě, že je to inspirováno právě jí.

    Otázka 2 - Nečetla jsem od ní nic kromě HG a i to jsem četla v češtině. Určitě bych si přečetla minimálně první díl a kdyby mě to chytlo, pokračovala bych dalšími :)

    OdpovědětVymazat