3. prosince 2015

Knižní Vánoce





Ahoj,

přicházím s článkem o knížkách, které jsem četla nebo se teprve chystám číst na Vánoce. Jsem si jistá, že mnohé z nich znáte, ale také tu schovávám svých pár perliček, tak doufám, že vám dám nějaké pěkné tipy na to, co si o svátcích přečíst.

Zimní příběh


První knížkou, na kterou se letos chystám, je Zimní příběh, což sice není knížka o Vánocích, ale za to je o zimě a o velké lásce, dvou věcech, které k Vánocům zkrátka neodmyslitelně patří.

O čem vypráví Zimní příběh? Hlavním motivem je osudová láska, která trvá napořád a přežije všechno. Nelze ji odehnat, protože ji člověku staví do cesty sám osud. Jedné zimní noci se vypraví irský zlodějíček a sirotek do velkého krásného domu, který vypadá opuštěně, aby tam něco ukradl. Jenže dům není prázdný. Sice všichni někam odjeli, ale v domě zůstala nemocná dívka, která nebyla schopná odjet s rodinou.
Jmenuje se Beverly a postupně ukazuje Peterovi svůj svět i svou duši. Peter se neumí ubránit citu a do dívky se beznadějně zamiluje. Když mu Beverly zanedlouho zemře doslova v náruči, mohlo by se zdát, že je konec velké lásky. Ale není tomu tak. Zimní příběh dál pokračuje. Osud posílá Petera do budoucnosti, kde bude mít možnost svou lásku zachránit... 

 

 

 

 

Literární spolek Laury Sněžné

Literární spolek Laury Sněžné by měl být příběh o zimě, zázracích, ale hlavně o knížkách. Přestože prozatím nemá příliš mnoho kladných hodnocení, věřím, že se mi knížka bude líbit.

 Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami.

 Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví tam zvláštní knižní svazek, který jí vyrazí dech. V místní knihovně se vydá po stopě záhadných událostí... a brzy narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem literárního spolku, a rozplést pavučinu všeprostupující fikce?

 

 

Vánoční příběhy

Tato knížka mě láká zejména proto, že vždycky v období Vánoc mám vekou slabost pro takové ty sladké románky, které si jsou sice podobné jako vejce vejci, ale u srdce zahřejí. :) Vánoční příběhy se mi zdály jako dobrá volba na letošní rok, přestože, navzdory tomu co se píše v anotaci, jsem ani od jedné autorky ještě knihu nečetla.

Kniha obsahuje čtyři čtivé novely napsané populárními romantickými autorkami, jež patrně českým čtenářkám není třeba představovat, odehrávající se v různých dobách a v různých koutech světa, avšak spojené kouzlem atmosféry vánočních svátků. Teprve kouzelná moc vánočního času dává hrdinům příběhů spatřit pravé hodnoty objevující se v jejich životech.

 

 

Otec prasátek

Na Pratchettovu knížku o Svátku prasečí hlídky se už moc těším. Knížka sice není přímo o Vánocích, ale svátky na Zeměploše se těm naším docela podobají. Doufám, že se u knížky nasměji a užiji si skvělé fantasy jako u všech ostatní Pratchettových knížek.

Nadešel předvečer Svátku prasečí hlídky. * Je nápadný klid. * Sněhu je dost, červenek celá hejna, ozdobený stromeček za každým oknem. Je však absolutní nedostatek velkého tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje hračky... * Ten zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana ho musí najít nejpozději do rána, jinak nejen, že nikdo nedostane dárky, ale nevyjde slunce. A naneštěstí jsou jejími jedinými pomocníky havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. * A co je ještě horší, někdo leze komínem. Není to bába. Tentokrát má místo kosy pytel, ale je na něm něco smrtelně povědomého. * HO. HO. HO. * Šíří se podivné zvěsti. * A jestli se vám navíc kýve nějaký zub, buďte opatrní...

 

 

Louskáček a myší král

Myslím si, že Louskáčka zná asi úplně každý. Většina lidí sice ve formě baletu, ale jelikož já nejsem až tak moc přes hudbu, raději si přečtu originální pohádku, která mě, jak doufám, okouzlí a zahřeje u srdce.

Holčička Marie objeví pod vánočním stromkem dřevěného panáčka - louskáčka. Její zlobivý bratr s ním začne louskat ořechy tak silně, až ho poškodí. Louskáček je uložen do skříňky mezi husary na hraní.

Marie pod stromkem usne, a když se probudí, zjistí, že v místnosti se strhla bitva - na jedné straně je Louskáček v čele husarů, na druhé zrádný, úskočný Myší král. Je to sen, nebo čáry prazvláštního strýčka Drosselmeyera? Podaří se Louskáčkovi vysvobodit zakletou princeznu Pirlipat? 

 

 

 

 

 

Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení

A nakonec tu mám žhavou novinku, o které pravděpodobně většina z vás slyšela. :) Musím říct, že ani já nijak nevybočuji z davu a moc se na tuto knihu těším. Už teď si plánuji, jak si každý den přečtu jednu povídku a budu to mít jako takový adventní kalendář dvanáct dní před Vánoci. :) Navíc, má knížka opravdu nádhernou obálku.

Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.


 
 
Doufám, že se vám článek líbil a že vás třeba alespoň některé knížky inspirovaly. Určitě napište, jaké knížky se chystáte číst vy . . .
 
Zdroje anotací - Databáze knih

8 komentářů:

  1. Na Dárek z pravé lásky už se také delší dobu chystám!

    OdpovědětVymazat
  2. Aaa Otec prasátek je jedna z mých Pratchettovských srdcovek, snad tě pobaví jako mě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zimní příběh a možná Dárek, to bych si ráda přečetla :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych si chtěla přečíst Dárek z pravé lásky (akorát se mi u něj nelíbí vůbec ta obálka), Zimní příběh a Literární spolek. :)

    DENYII

    OdpovědětVymazat
  5. Nad knihami Zimní Příběh a Literární spolek přemýšlím strašně dlouho a ne se furt rozhodnout.
    Dárek z pravé lásky pro mě asi nebude.Povídky fakt nesnáším,ale strašně mě to mrzí,protože jedna z autorek je i Rainbow Rowell,kterou miluju,takže mě to strašně štve :((
    Přeji příjemné čtení a už se moc těším na recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zimní příběh a Dárek z pravé lásky jsou jediné dvě knihy, které si mám v plánu přečíst. Ostatní mě bohužel moc nezaujaly :(

    OdpovědětVymazat
  7. Dárek z pravé lásky už mě zaujal i na jiném blogu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nečítala som ani jednu z nich, ale niektoré poznám z videnia. Zaujala ma najmä prvá kniha, má krásnu obálku :-)

    OdpovědětVymazat