14. ledna 2016

Okamžik všeho - recenze

 

 

Okamžik všehoOkamžik všeho

Autor: Shelly Kingová
Překladatel: Martina Šímová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 312

Když Maggie přijde o místo v IT firmě, uchýlí se do poklidného, stárnoucího knihkupectví - Vážky. Místo, aby si hledala novou práci, tak celé dny vysedává v antikvariátu a čte milostné romány. Poté jí ale přijde do ruky staré vydání Milence lady Chatterleyové, ve kterém jsou po stranách napsány milostné vzkazy, které si mezi sebou, kdysi v roce 1961, vyměňovali Henry a Catherine. Maggie jejich příběh doslova uhrane a nejenže začne pátrat, jak tito dva dopadli, ale také se pokusí jejich milostnými dopisy zachránit krachující Vážku . . . 

Okamžik všeho, knížka s neurčitou obálkou i názvem, je přesně tím příběhem, u kterého si po přečtení jeho anotace řeknete, že bude určitě výborná. Je to ostatně o lidech, kteří milují knihy, odehrává se to v antikvariátu a hlavní roli hraje jedna stará knížka. . . Bohužel, nadějná anotace velice předchází knihu, která nás překvapí pouze svou průměrností.

Přesto si správný knihomol a i nadšenec do techniky knihu užije. Jde o nenáročné vyprávění o lásce, u kterého si dozajista odpočine většina čtenářů. Bohužel, kniha není příliš čtivá a minimum akce čtenáře rozhodně nedonutí, aby hltal stránku po stránce. Proto průměrná tloušťka ubíhá daleko pomaleji, než bychom očekávali.

Shelly Kingová vytvořila pro tento příběh opravdu dobré, originální postavy, ale bohužel plně nevyužila jejich potenciál. Maggie, odbornice na počítače, je zvláštním typem knihomolky, která vlastně čte proto, aby ukrátila nudu a zažila trochu vzrušení. Během příběhu se nám stane docela blízkou, ale je zkrátka takovou tou nešťastnou postavou, kterou nemůžeme ani milovat, ani nenávidět, protože je nám zkrátka jedno. Je škoda, že ostatním postavám se do hloubi duše nepodíváme a nezjistíme, proč jsou takoví jací jsou.

Co musím autorce pochválit je rozhodně to, že se nebála čtenáře přeci jenom šokovat a alespoň mě by rozuzlení zápletky opravdu před dočtením nepřišlo na mysl. Překvapivé vyřešení záhady ale autorka vzápětí zastínila koncem plným klišé. Klidně by mohla knihu ukončit o 30-40 stránek dříve a myslím, že by si nikdo nestěžoval.

Okamžik všeho je příběh o knihách, knihomolech a o tom, jakou moc mají příběhy. I já jsem si jí jako knihomol užila, ale byla jsem značně zklamaná, jelikož podle anotace bych rozhodně očekávala víc. Příjemná knížka pro dlouhé večery, pokud vám nevadí, že čtení plyne trochu pomaleji a příběh není příliš originální. Knize dávám . . .

5/10

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji nakladatelství Host. O knize si můžete přečíst tady.

1 komentář:

  1. Skvělá recenze! :)
    O knize jsem už slyšela a není nic pro mě,takže se asi do ní pouštět nebudu :/

    OdpovědětVymazat