4. září 2016

A proto skáču - RC recenze




 

A proto skáčuA proto skáču

Autor: Naoki Higašida
Překladatel: Anna Křivánková
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Paseka
Počet stran: 170

Novinka od nakladatelství Paseka nám nabízí možnost nahlédnout do vnitřního svět třináctiletého autisty. Knížku totiž pomocí ukazování znaků na abecední tabulce sepsal ve třinácti letech Japonec Naoki Higašida, který trpí těžkou formou autismu. Nyní jednadvacetiletý blogger a spisovatel v knize odpověděl na 58 otázek o autismu, které mu lidé často pokládají.

Mladý Naoki se v knize ukazuje jako velmi nadaný pisatel. Na otázky sice odpovídá velmi prostě a jednoduše, ale na druhou stranu naprosto upřímně a syrově, tak jak se ohledně dané otázky cítí. Své vypravěčské umění čtenáři předvede v několika převyprávěných bajkách, kterými proložil otázky, ale také poměrně krátké povídce na samotném konci knihy. V této povídce Naoki zpracovává příběh malého chlapce, Šuny, který zemře a nemůže dát své rodině vědět, jak moc je miluje. Právě tato povídka poukazuje nejen na Naokiho schopnost výborně psát, ale i chápat a cítit emoce.

Čtenáře bezpochyby zaujmou i předmluvy, které kniha obsahuje hned tři. Autorem první z nich je potomek českých imigrantů do Francie, filosof Josef Schovanec, který sám trpí tzv. Aspergerovým syndromem, lehčí formou autismu. Tato spíše vědecky pojmutá předmluva muže, který se autismem hluboce zabývá, se snaží bourat předsudky lékařů a poukázat na fakt, že všichni autisté se od sebe liší, a tak je nemožné je zaškatulkovat do jednoho šuplíku.

Druhou předmluvu sepsal David Mitchell, americký spisovatel, autor světoznámého Atlasu mraků, který je sám otcem autistického syna. Právě jeho manželka v Japonsku objevila Naokiho knihu a přičinila se za její vydání po celém světě. Tento krásný dopis všem čtenářům je citlivý a velmi osobní, člověka chytí za srdce. Poslední předmluva už patří samotnému Naokimu, který stručně vysvětluje, v čem se liší od ostatních a jak ho to, stejně jako všechny autisty, znevýhodňuje.

Celá kniha A proto skáču nám nabízí nahlédnout do světa autistů a pochopit, že si jejich chování častokrát vykládáme naprosto mylně. V nejedné odpovědi je zcela očividné, že Naoki chápe náš svět mnohem lépe, než my kdy dokážeme pochopit ten jeho. Popisuje těžkosti života s tím, co všichni autisté považují za "normální."

Tato kniha dává naději, že se jednoho dne příblížíme pochopení světa autistů a dáme jim možnost učit se a vyniknout v tom, co jim doopravdy jde. Že s nimi budeme mít trpělivost. Přes to všechno není tato kniha pouze o autismu. Dává inspiraci, pobízí lidi, aby bojovali se svými problémy, ať jsou jakkoli složité.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka. O knize si můžete přečíst zde.

1 komentář:

  1. Na knihu jsem nedávno narazila v knihpectví a zaujala mě jak námětem, tak i formou.:)

    OdpovědětVymazat